Szigorítaná a tartásdíj behajtását Andrej Danko

ma7 | TASR 2019. július 21., 13:49

Ha a Smer-SD nem nyújt be javaslatot a tartásdíj behajtási lehetőségeinek megváltoztatására, a parlament elnöke, Andrej Danko ezt megteszi. Ezt mondta egy interjúban a TASR hírügynökségnek, mondván, hogy ősszel benyújtja javaslatát a Nemzeti Tanácsnak.

Fotó: TASR

Elképzelése szerint az elmaradt tartásdíjat nem az anyáknak kellene peres úton megszerezniük, hanem az állam érvényesítené jogukat.

„Ne kelljen perlekednie egy anyának, ha elvált, és nem kapja meg a megítélt tartásdíjat. Az államnak kellene valamilyen mértékben hozzájárulnia a megsegítéshez. Ha a Smer ezt a törvényjavaslatot nem terjeszti elő, majd megteszem én” - mondta Danko, mivel még mindig a legnagyobb kormánypártra vár, hogy az benyújtsa ezt a javaslatot.

A parlament elnöke úgy gondolja, hogy a szociális osztály ilyen esetben utalna némi pénzt az anyának, a maradékot pedig az állam hajtaná be a nemfizetőtől. Ezzel a módosítással szeretné Danko szigorítani a tartásdíj nem fizetése esetén annak behajtását, hogy az elvált, vagy gyermekét egyedül nevelő anyáknak ne kelljen végrehajtót fizetniük, hogy a számukra megítélt pénzhez jussanak.

Az SNS elnöke azt is elmondta, hogy pártja fontosnak ítéli a 33 év alatti fiatalok támogatását is.

„Ahogy igyekszünk segíteni a nyugdíjasoknak, úgy szeretnénk támogatni a fiatalokat és a gyermekes anyákat is” - tette hozzá.

Eredetileg, még 2018-ban, Robert Fico, a Smer-SD elnöke jelentette be, hogy több más szociális jellegű törvénymódosítással együtt a tartásdíj behajtásának mikéntjén is szeretnének változtatni. Emellett, ígérete szerint, a babák számára szükséges áru ÁFA-tartalmát is csökkentenék, valamint az anyasági szabadság időtartamt is meghosszabbítanák.

0 HOZZÁSZÓLÁS