HIRDETÉS

Szeretteink üdvösségéért imádkozhatunk halottak napján

hirek.sk 2017. november 02., 16:47
November másodika, halottak napja. A katolikus hagyomány szerint ilyenkor azokra emlékeznek, akik meghaltak már, de nem érték el az üdvösséget. A protestáns hívők korábban csak a reformáció napján, október 31-én gyújtottak gyertyát, de ma már a katolikusok, a reformátusok és az evangélikusok is ilyenkor emlékeznek az elhunytakra.

Milliók keresik fel a sírokat ilyenkor, virágot és mécsest helyeznek el a temetőkben. A megnövekedett látogatólétszámhoz igazodva a temetők hosszabb nyitvatartással várják a megemlékezőket. A biztonságra pedig a polgárőrök és a rendőrség is figyel. A tömegközlekedési járatok sűrűbben járnak, azonban így is sok helyen délután torlódásra lehet számítani.

Halottak napján nemcsak azokért imádkozunk, akiket szeretünk, hanem mindenkiért. Erről beszélt Monostori László plébániai kormányzó az M1-en. Úgy fogalmazott: a halál tragédia, de vallási értelemben az élet erősebb. Ezért érdemes úgy élni, hogy elégedettek legyünk, ha visszanézünk.

„Imádkozzunk halottak napján mindazokért, akik elhunytak, akiket szeretünk, de azokért is, akikre már nem gondol senki, mert hitünk szerint imádságunkkal segítjük őket azzal, hogy minél hamarabb eljussanak a mennyországba” – fogalmazott a plébániai kormányzó.

Véleménye szerint fontos, hogy ne csak emlékezzünk, hanem elmondjuk egy imát, gyújtsunk gyertyát, vigyünk ki virágot a temetőbe, hogy ennyivel segítsük őket azon az úton, ami az örök hazafelé tart.

Szakpszichológus: leginkább a környezet tud segíteni a gyász feldolgozásában

Leginkább a környezet, a barátok, rokonok támogatása tud segíteni a gyász feldolgozásában egy szeretett ember elvesztése esetén - mondta Földi Rita klinikai szakpszichológus a halottak napján, csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a gyászoló magába fordul, vagyis éppen azokat a társas kapcsolatokat veszíti el, amelyek a segítséget jelenthetnék - tette hozzá.   

A szakember elmondta: a gyász első szakasza a tagadás, vagyis a "nem lehet igaz" érzése, ami általában a temetéssel zárul le. Ezután jön az a szakasz, ami a leginkább megviseli az embert, amikor súlyos testi tünetekkel kísért érzelmi reakciók jelentkezhetnek. Továbbá, hasonlóan az általános depresszióhoz, az örömre való képességet veszíti el az ember.   

Normális esetben a gyász egy évig tart és a környezet segítsége, adott esetben változása változtathatja meg a gyászoló érzelmi állapotát - mondta a szakpszichológus.

Forrás: hirado.hu, M1
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS