Szepsi büszke a múltjára

hirek.sk 2012. július 02., 20:11
SZEPSI. Európai uniós pénzeknek köszönhetően újabb elemmel gazdagodott Szepsi, amely az egy lakosra lehívott uniós források tekintetében az élmezőnybe tartozik.

Egy szlovák magyar határon átnyúló pályázat programját zárták a hétvégén Szepsiben. 380 000 euró állt a kisváros rendelkezésére, amiből kiszélesítették a bormúzeumot, korszerűsítették a szabadtéri színpadot, végezetül leleplezték Szepsi Laczkó Máté szobrát a hétvégén lezajlott Szepsi Laczkó Máté Napok keretében.

Laczkó Máté 1576-ban született, és mai szóhasználattal élve fényes karriert futott be. Református prédikátorként, Rákóczi György krónikása volt és a borászok is nagyra becsülik. Õt tartják ugyanis a tokaji aszúbor feltalálójának.  A krónikák szerint még erdőbényei lelkészként készített első ízben aszúbort, s az eredménnyel nagyon elégedett volt, mert a nedűt úrasztali borként magának Lórántffy Zsuzsanna fejedelemasszonynak ajánlotta fel.

Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész, Szepsi Laczkó Máté emlékművének alkotója érdekes embernek tartja a református prédikátort. „Szepsi Laczkó Máté karaktere nagyon érdekes, próbáltam egy kicsit intellektuálisra venni és hát a szőlő és borkultúrát összekapcsolni. A szőlő egy nagyon régi bibliai szimbólum, elég sokat lehetne erről beszélni"- fogalmazott. A szoboralak ruházata nem véletlenül idézi fel a kor európai divatját. "A tanult reformátusok többnyire Hollandiában és Németországban szívták magukba a tudást. Egy kicsit próbáltam ezt belevinni a kalappal a korabeli ruházattal. Így alakult ki végül a figurája" - magyarázta a művész.

Halász Péter önkormányzati képviselő szerint legfőbb ideje volt szobrot emelni Szepsi Laczkó Máténak. "Örülök, hogy újabb értékkel gazdagodott a városunk. Remélem, hogy mindenki felismeri a jelentőségét“ - hangoztatta.

Csoltko Jenő, a Csemadok Területi Választmányának elnöke is fontosnak tartja, hogy Szepsi  további  műemlékkel gazdagodik, ami az embereket összeköti.  Iván László, Szepsi alpolgármestere szerint ez a szobor is felidézi majd azoknak a művelt személyeknek az alakját, akik már a reformáció idején híressé tették Szepsit.

Czimbalmosné Molnár Éva főkonzul szerint a szervezők joggal lehetnek büszkék a „Ez egy tökéletes rendezvény volt, és nem a diplomata beszél belőle" - mondta a Hírek.sk-nak. "Bíró Lajos szobra kiválóan sikerült, közel áll a szívemhez“- fűzte hozzá.

A projektben Szepsinek Erdőbénye volt a partnere. Nem véletlenül. Szepsi Laczkó Máté ugyanis 1633-ban ezen a Tokaj-hegyaljai településen hunyt el. A borkonferenciával és borversennyel tarkított program vasárnap fejeződött be. Az új szabadtéri színpadon a az ünnepi műsort a Ghymes együttes fellépése koronázta meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS