HIRDETÉS

Szentté avatják VI. Pált és Romero érseket

hirek.sk 2018. március 07., 16:14
VATIKÁN. Ferenc pápa hamarosan szentté avatja Óscar Romerót, Salvador 1980-ban meggyilkolt érsekét, valamint a katolikus egyházat 1963-78 között irányító VI. Pál pápát - jelentette be szerdán a Vatikán.

Ferenc pápa kedden írta alá azokat a rendeleteket, amelyek elismernek olyan csodákat, amelyek a Vatikán szerint Romero érsek, illetve VI. Pál közbenjárására történtek, és amelyek a szentté avatás egyik előfeltételét képezik.   

Óscar Romero érsekkel 1980. március 24-én végeztek jobboldali halálosztagok, miközben épp misét tartott egy rákbetegeket gyógyító kórház kápolnájában. Romero azzal hívta ki maga ellen a salvadori jobboldal gyűlöletét, hogy rendre felszólalt a hadsereg elnyomó politikája ellen. Ferenc pápa - a salvadori érsek 2015-ös boldoggá avatása előtt - vértanúhalálnak minősítette Romero megölését, és kinyilvánította, hogy a főpapot a hite miatti gyűlöletből gyilkolták meg.

Az érsek halála a salvadori polgárháború kezdetére esett: a latin-amerikai ország biztonsági erői, jobboldali halálosztagok és baloldali gerillacsoportok 1980 és 1992 között vívtak egymással véres küzdelmet, amelynek során közel 75 ezren vesztették életüket.

A Latin-Amerikában a katolikus egyház egyik jelképének tekintett Romero szentté avatásának időpontját nem közölték, viszont azt már tudni lehet, hogy VI. Pál pápát októberben fogják szentté avatni. A II. Vatikáni Zsinat befejezőjeként és a szegények pápájaként is ismert Giovanni Montinit 2014-ban avatták boldoggá. Az egyik legnépszerűbb olasz pápaként számon tartott VI. Pál nevéhez fűződő csoda egy koraszülött kislány 2014. decemberi születésével kapcsolatos. A kislány szüleinek az orvosok előzőleg a terhesség megszakítását javasolták egészségügyi okokból.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS