HIRDETÉS

Széll Kálmán vehette át először a Boldog Batthyány László-díjat

hirek.sk 2018. január 24., 10:53
SZOMBATHELY. Január 22-én adta át első alkalommal Székely János megyéspüspök a Szombathelyi Egyházmegye által alapított A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díjat. Az elismerést Széll Kálmán nyugalmazott aneszteziológus főorvos vehette át Körmenden.

A magyar orvosképzés, a magyar orvosok hivatástudata világviszonylatban is kiemelkedő. Orvosaink a kellő eszközök és megbecsültség gyakran megtapasztalt hiányának ellenére is nagy odaadással és szakértelemmel végzik a gyógyítói feladatukat. A Szombathelyi Egyházmegye, hogy ezt a szolgálatot megköszönje, valamint a hit és az orvosi hivatás kapcsolatát az egészségügyben dolgozók lelkében megerősítse, az idei esztendőtől kezdve évről évre kitüntet egy kiváló orvost.

A díjat Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról nevezte el az egyházmegye, aki hosszú éveken át áldozatos munkával gyógyította a betegeket a körmendi kastélyában berendezett kórházában. 1931. január 22-én halt meg. Emléknapja 2018-tól egyben az orvosok és egészségügyi dolgozók találkozója is  a Szombathelyi Egyházmegyében, emellett ünnep Körmend városának is, hiszen a város január 22-étől patrónusának választotta a szent életű orvost.

Az ünnepség a Szent Erzsébet-templomban vette kezdetét, ahol Székely János megyéspüspök mutatott be hálaadó szentmisét. Szentbeszédében kiemelte: Batthyány-Strattmann László mindennap imádkozott a betegeiért, így vált a test és a lélek orvosává. Tudta, hogy ez a kettő elválaszthatatlan. A Bibliában az a szó, hogy gyógyítani, azt is jelenti: üdvözíteni. A test és a lélek gyógyulását a Szentírás ugyanazzal a szóval fejezi ki.

Az ünnepség további részében Gyürki László nyugalmazott körmendi plébános tartott előadást Batthyány-Strattmann László életéről, majd Csákváry Violetta csecsemő- és gyermekgyógyász beszélt a hitről és az orvosi munkáról.

Ezt követte a díj átadása: A test és lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díjat több évtizedes kiemelkedő orvosi munkásságának és példamutató keresztény életének elismeréseként a 91 éves Széll Kálmán nyugalmazott sebész, traumatológus és aneszteziológus professzor vehette át Székely János megyéspüspöktől.

"Nagyon meghatott az elismerés – mondta a díjazott, és hangsúlyozta, hogy soha nem titkolta vallásos meggyőződését, mindig megvallotta hitét. Véleménye szerint a hit fontos egy orvos életében: erőt ad a munkához és a másik emberrel való együttérzés fenntartásában is. Hozzátette azt is, hogy Batthyány-Strattmann Lászlóról már gyermekkorában sokat hallott. Batthyány László példa egy orvosnak, mert olyan ember volt, aki imádkozva dolgozott és dolgozva imádkozott" – fogalmazott Széll Kálmán.

Forrás: Magyar Kurír
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS