2019. március 7., 19:57

Székelyföldi terrorvád: európai vezetőkhöz fordul Lomnici Zoltán és Székelyföld szenátora

Levélben fordul az Európa Tanács főtitkárához és az Európai Parlament elnökéhez Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke és Fejér László Ödön, Székelyföld szenátora a Romániában terrorvád miatt 5-5 évre ítélt székely fiatalok ügyében.

Lomnici Zoltán, székely terrorper
Médialapozó
Fotó: MTI

Lomnici Zoltán csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón kifejtette, az európai vezetőknek címzett levélben arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy

Klaus Iohannis román államfő méltatlanná vált tisztségére, a teljes romániai népesség képviseletére azzal, hogy nem hajlandó foglalkozni az erdélyi magyarságnak fontos esettel.

Emlékeztetett, a román köztársasági elnök korábban elfoglaltságára hivatkozva utasította el Fejér László Ödönnel közös megkeresésüket, amellyel személyesen kívántak közben járni a székely fiatalok érdekében.

Klaus Iohannis ezzel azt üzeni, hogy nem érdekli a 1,5 milliós magyar kisebbség sorsa

- jelentette ki a volt főbíró, hozzátéve, a román államfő az elmúlt években is rendre szemet hunyt a magyarságot ért legdurvább jogsértések felett.

Lomnici Zoltán aláhúzta, szeretnék, ha az Európa Tanács és az Európai Unió is kivizsgálná, hogy a román köztársasági elnök milyen indokkal hárította el egy népcsoport képviselőjének meghallgatását.

Fejér László Ödön elmondta,

bízik a bebörtönzött fiatalok ártatlanságában, mivel elképzelhetetlennek tartja, hogy igazak lennének az ellenük felhozott vádak.

A szenátor köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Fidesznek az ügyben nyújtott támogatásért, egyúttal elfogadhatatlannak nevezte, hogy a román hatóságok a terrorizmus vádjával pecsételik meg a székelyeket.

Hangsúlyozta, felháborító, hogy a szintén kisebbségi háttérből érkező, a jogállam fontosságát hangsúlyozó román köztársasági elnök a minimális tiszteletet sem adta meg az audiencia elutasításával, hatalmával visszaélve pedig az egész magyar kisebbséget megsértette.

Lomnici Zoltán emlékeztetett, a román legfelsőbb bíróság különleges tanácsa április elejére hozta előre az ügy újbóli megvizsgálását, amelyen akár az ítélet hatályon kívül helyezéséről is döntés születhet.

Lomnici Zoltán, székely terrorper
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék