Százdon találkoztak a felvidéki magyar evangélikusok

hirek.sk 2017. június 19., 16:16
SZÁZD. Az Ipoly menti Százdon találkoztak a felvidéki magyar evangélikus hívek az országos magyar evangélikus missziós nap alkalmából. 10 évvel ezelőtt itt szervezték meg az első missziós napot azzal a céllal, hogy a Felvidéken élő néhány ezres magyar evangélikus közösség tagjai találkozzanak és erőt merítsenek a közös imából.

"Ez kiváló lehetőség arra nekünk, magyar ajkú evangélikusoknak itt a Felvidéken, hogy együtt lehetünk, megfogyva bár, de törve nem" - mondta Hegedűs Csilla, százdi felügyelő-helyettes. "Örülünk, hogy még mindig itt vagyunk és kitartunk amellett, hogy magyar nyelvű istentiszteletek is legyen még" - tette hozzá.

A mintegy 70 fős százdi gyülekezetben jelenleg szlovák lelkésznő szolgál. A magyar lelkészek hiánya Felvidék-szerte nehezíti az itt élő magyar evangélikusok hitéletét. Néhány éve magyarországi missziós lelkészek látják el a szolgálatot egyes felvidéki településeken. Dechertné Ferenczy Erzsébet a gömöri térségben hirdeti az igét magyarul.

"Én nagyon hálás vagyok Istennek azért, hogy vannak még magyar evangélikus hívek itt a Felvidéken minden nehézség ellenére és szoktunk panaszkodni, hogy kevesen vagyunk, én úgy érzem, azért adjunk hálát, akik vagyunk, és hiszem azt, hogy egy-egy ilyen alkalom megerősiti azokat, akik összejönnek és bízom abban, hogy ők a maguk helyén képviselni fogják ezt és tanúskodni fognak az egyház uráról, Jézusról is, meg a magyarságunkhoz való tartozásunkról is" - nyilatkozta Dechertné Ferenczy Erzsébet, evangélikus lelkész.

Az országos missziós napon a csallóközi, gömöri, mátyusföldi és Ipoly menti hívek találkoztak.

"Ugyan szórványban élünk az egész ország területén, de ilyenkor egységet alkotva kifejezzük azt is, hogy összetartunk, igyekszünk egymást megismerni, hiszen minden egyes alkalom más-más településen van, és fel tudjuk ilyenkor hívni a gondjaira, megoldásra váró problémáira is a figyelmet, és célunk az, hogy közösen gondolkodjunk a gyülekezeteink további sorsáról és megpróbáljuk az Úr áldásával tovább szervezni azokat" - fejtette ki az esemény szervezője Nagy Olivér, evangélikus lelkész.

Fabiny Tamás, az Északi evangélikus egyházkerület püspöke igehirdetésében üzenetet fogalmazott meg a szlovák evangélikus zsinat felé, hogy fogadják testvérként a magyarországi lelkészeket, akik a reformáció jegyében anyanyelven hirdetik az igét a felvidéki evangélikus híveknek.

0 HOZZÁSZÓLÁS