2019. február 25., 18:06

Súlyos botrány a Szlovák Nemzeti Banknál: a NAKA eljárást indított a SZNB ügyvezetői ellen

A pénzügyi rendőrség nyomozója hivatali hatáskörrel való visszaélés gyanújával indított eljárást a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) ügyvezetői ellen. Erről a rendőrség tájékoztatott a közösségi oldalán hétfőn.

Szlovák Nemzeti Bank
Fotó: TASR

A szóban forgó személyek a gyanú szerint különösen súlyos bűncselekményt követtek el azáltal, hogy jogellenesen döntöttek az egyik biztosítót érintő vagyoni zárlatról.

„A biztosító ügyvezető szervének tagjait ezzel a határozattal felmentették a munkavégzés alól. Egy az NBS által kinevezett vagyonfelügyelő került a helyükre, aki engedélyt kapott rá, hogy indítványozza a biztosítót érintő csődeljárás kihirdetését” – áll a rendőrség közleményében.

Az 55 éves Ivan B. és a 47 éves Monika I. gyanúsítottakat bűnösségük bizonyítása esetén 10-től 20 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti. A terheltek szabadlábon védekezhetnek.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) egyelőre semmilyen hivatalos tájékoztatást, vagy határozatot nem kapott a rendőrségtől a szóban forgó eljárásról.

Jana Kováčová, az NBS kommunikációs osztályának vezetője elmondta: az intézményhez egyelőre csak a médiában megjelent információk jutottak el, ami nem elég ahhoz, hogy felelősségteljesen tudjanak nyilatkozni a nyomozó határozatával kapcsolatban.

Megosztás
Címkék