Sokéves hidegrekord dőlt meg az országban - Árvában -35,2 fok volt

hirek.sk 2017. január 08., 13:14
POZSONY. Megdőlt az országos minimum hőmérsékleti rekord. Gyűgyön a meteorológusok -29,8 fokot mértek, az elmúlt 50 évben nem volt a honti községben ilyen hideg. Árvában ennél is jóval hidegebb volt. Ott az éjszakai minimális hőmérséklet -35,2 fok volt.

Rendkívül hideg volt Árva több helységében is. Erdőtka (Oravská Lesná) térségében -35,2 fokot mértek, ehhez képest Poprádon már csak -24,6 fok volt - mondta Paulína Valová meteorológus. A szakember számításai alapján azt mondta, hogy az elkövetkező napokban is gyakori lesz az -20 fok körüli érték, de -30 fokra már nem kell számítani.  

A felső-árvai Ljeszek meteorológiai állomásának értékeit hosszú éve figyelemmel kísérő František Teke¾ sokéves hidegrekord megdőlésének lehetett szemtanúja, hiszen az állomáson a hőmérő ma hajnalban -30,2 fokot mutatott. Az elmúlt 30 évben ez a településen mért második legalacsonyabb hőmérséklet.

Hasonló, s az eddig legalacsonyabb mért értékre ezen a mérőállomáson 2012 februárjának elején volt példa, akkor František Teke¾ közlése szerint Ljeszeken (Liesek) -30,6 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. „Még a hét folyamán nem feltételeztem, hogy ehhez hasonló rekordértékre lesz példa. Erre csak a szombat esti értékek utaltak. 20:00 órakor -27 fokot mértem, s reggelig még elegendő idő volt hátra, ahhoz, hogy a levegő hőmérséklete rekordértékig csökkenjen, szóval sejtettem" – mondta a meteorológus.

„Az elmúlt 4 esztendőben rendkívül meleg telekben volt részünk, hiszen -15 fok körüli értékek voltak, míg most hirtelen további 10 fokkal hűlt le a levegő, ami a globális felmelegedés időszakában elképesztő" – mondta a gyakorlott megfigyelő, aki immár három évtizede nap mint nap ezzel foglalkozik.

Teke¾ az elkövetkező napokra vonatkozólag is rendkívüli fagyokat jelez előre, ugyanakkor a mai hajnalnál dermesztőbb hidegre nem kell számítanunk. „Ezeket az árvai fagyokat a dél szlovákiai magas nyári hőmérsékleti értékekhez hasonlítanám, amikor is pl. Ógyallán nagyjából +40 fokot mérnek. Hasonlóan kirívó értékről van szó, mint amikor itt nálunk északon -30 fok van télen" – mondta Teke¾.

Továbbra is maradnak a -27 fok körüli hidegek

Az országnak az elkövetkező napokban is fogvacogtató fagyokra, és heves szélre kell felkészülnie, míg a gépkocsivezetők a hóátfúvások miatt kell, hogy a szokványosnál is óvatosabbak legyenek, ha a zord idő dacára is volán mögé kell, hogy üljenek. A hőmérséklet bizonyos járásokban -27 fokig csökkenhet – közölte honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

A legdélebbi járások kivételével továbbra is érvényben van a rendkívül alacsony hőmérsékleti értékekkel, - a nyugati országrész kivételével - heves széllel, s a lehetséges hóátfúvásokkal összefüggésben kiadott meteorológiai riasztás.

Időjárásunkban csak kedden áll majd be enyhe változás, amikor is várhatóan alábbhagy az erős, hideg légmozgás, viszont továbbra is marad a rendkívüli hideg. A hőmérséklet ezen a napon akár -27 fokig süllyedhet, s ezt a szélsőséges hideget még a Lévai, a Korponai (Krupina) és az Aranyosmaróti (Zlaté Moravce) járás lakói is megtapasztalhatják.

A Liptószentmiklósi (Liptovský Mikuláš), Túrócszentmártoni (Martin) és a Csacai (Èadca) járásokban árvizek lehetőségére is figyelmeztetnek a meteorológusok.

Nyitrán egy ember megfagyott

A metőszolgálat szombaton estétől a rendkívüli hideg következtében öt embert látott el, akik már a kihűlés jeleit mutatták - tájékoztatott Boris Chmel, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az előző nap ennél többeket, 12 személynek kellett segítséget nyújtani a régen látott zord idő miatt. Õket sikerült megmenteni.

A nyitrai rendőrség tájékoztatása szerint a városban egy ember megfagyott az éjjel. Hajléktalan személyről van szó, akinek a személyazonosságát még nem tudták azonosítani.

Sokat késnek a vonatok

A rendkívüli hideg idő a vasúti közlekedésben is komoly fennakadásokat okoz. Némely járat akár két órát is késik - írja oldalán a vasúttársaság, a slovakrail.sk.

A fagyok és az erős szél miatt gyakran befagynak a mozdonyok, és arra is több példa volt, hogy a vasúti sínek repedtek meg, törtek el. A befagyott mozdonyokat le kell cserélni, az eltört és megrepedt sínpárokat pedig ki kell cserélni, emiatt is késnek a járatok.

A hideg idő Magyarországon is fennakadásokat okoz, ott a mozdonyvezeték sérült meg több helyen, így a Budapest–Pozsony–Prága–Berlin útvonalon komoly késésekkel kell számolni.

A vasúttársaság az ajánlja az utasoknak, hogy mielőtt útra kelnek, tájékozódjanak ügyfélszolgálatásuknál, mégpedig a társaság információs vonalán, vagy a honlapjukon.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS