2022. február 19., 14:14

Šipoš bízik a bíróságok reformjában, Blanár szerencsétlennek látja az egész helyzetet

Michal Šipoš, az OĽANO parlamenti klubjának elnöke továbbra is bízik abban, hogy a bíróságok reformjára második olvasatban rábólintanak a parlamenti képviselők - mondta el a közrádió Szombati párbeszéd című politikai vitaműsorában.

Michal Šipoš - Juraj Blanár
Fotó: TASR

Juraj Blanár, a szlovák parlament Smer-SD-s alelnöke megjegyezte:

a kormánykoalíció nem tud megegyezni a reformokról, Mária Kolíková, igazságügyi miniszter pedig sem a koalíciós partnereket, sem a szakmai közvéleményt nem tudta meggyőzni a reformokkal kapcsolatosan

- pedig elég ideje volt kidolgozni azokat. Blanár kíváncsian várja, mit lép ezek után a koalíció.

Šipoš szerint elég intenzíven kommunikálták a reformot a kormány szavazása során, ők már ekkor figyelmeztettek arra, hogy

Kolíkovának oda kellett volna figyelnie a partnerek fenntartásaira, és alaposan át kellett volna tárgyalnia a kompromisszumos lehetőségeket.

A partnerek viselkedése ezek után nem lepte meg, ugyanakkor úgy látja, nem a Kolíková elleni bosszú vezérelte az elutasítást.

„Számomra az a fontos, hogy második olvasatban mi történik majd“ - tette hozzá, mivel szerinte lesz lehetőség változtatásokra. Ha viszont a reform megbukik, Kolíkovának át kellene gondolnia milyen felelősség hárul rá.

Blanár szerint nem túl szerencsés a koalíción belüli viszony,

mivel minden nagyobb reform esetén vitáznak a partnerek és a határidőket tologatják. Úgy gondolja, Kolíkovának már régen nem lenne szabad a tisztségében lennie, és Šipošnak, mint a legerősebb parlamenti klub vezetőjének már felelősségvállalásra kellett volna felszólítania Kolíkovát. A bírósági reformmal kapcsolatban rámutatott, hogy a csomagban szereplő négy javaslatból három nem lett elfogadva - ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a parlament fél éven belül nem tárgyalhatja újra.

Kíváncsi vagyok, mit kezdenek ezzel a helyzettel

 - tette hozzá.

A bíróságokkal és a rendőrséggel kapcsolatban egymásnak rótták fel a vitapartnerek a testületeken belüli helyzetet, ahogy az Európai Uniós támogatások nem megfelelő felhasználásáért is egymást okolták. Šipoš a Smer-SD-s kormányzat idején tapasztalható gondokat emlegette, míg Blanár ezt elutasítva a mostani helyzetet tartja rossznak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.