Semjén szerint sikerült begyógyítani a gyurcsányi nemzetárulás okozta sebeket

2018. április 26., 13:41
ma7 | MTI

Sikerágazat a nemzetpolitika, amelynek támogatása az elmúlt nyolc év alatt több mint tízszeresére nőtt - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten. A kereszténydemokrata politikus Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárral közösen mutatta be a Nemzetpolitikai eredmények 2010-2018 című kiadványt.

201708071426100.semj01.jpg

Semjén Zsolt rámutatott: nagyon mélyről kezdték, 2010-ben még "mélyen éreztette fájdalmát" a gyurcsányi nemzetárulás, amely a külhoni magyarságot kirekesztette a közjogi értelemben vett állampolgárságból. Ez nagyon nehezen begyógyítható sebet okozott - fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott:

megadták a ma egyetlen lehetséges választ a trianoni katasztrófára.

A több mint egymillió új állampolgár és az a nemzetpolitika, amit felépítettek, "maga a történelem", ez itt fog maradni - hangoztatta.

Másolják a magyar modellt

Semjén Zsolt kitért arra is, hogy azon országok, ahol nagyszámú diaszpóra van, ma már példaként tekintenek Magyarországra, számos helyen próbálják másolni a magyar modellt.

Mint kiemelte: akiket most honosítottak, azoknak a leszármazottai is magyar állampolgárok lesznek, szavazati joggal, és ki tudják kényszeríteni a magyar kormánytól, hogy komolyan vegye őket,

a magyar Országgyűlés pedig az ő Országgyűlésük is.

Az autonómia nem kegy vagy extrém követelés

Semjén Zsolt emlékeztetett, a magyar nemzetpolitika négy pilléren nyugszik: a nemzet közjogi egyesítésén, az állampolgárság megadása mellett a külhoni magyar identitás megőrzésén, a külhoni magyar szervezetekkel, pártokkal való kapcsolattartáson, illetve a külhoni magyar gazdasági fejlesztéseken.

Hangsúlyozta: az autonómia nem kegy vagy extrém követelés, hanem az unióban bevált gyakorlat, és nem kérnek a magyarság számára semmi olyat, amire nincs példa. Ugyanakkor hozzátette: nem Budapestről szeretnék megmondani, mi a megfelelő, ezt az adott nemzetrésznek kell kidolgoznia, amihez minden támogatást megadnak.

Megtízszerezték a nemzetpolitikai támogatások összegét

Jelezte: az óvodától az egyetemig terjedő támogatások 2009-10-ben 9 milliárdot tettek ki, most már jóval több mint 100 milliárdot. Minimum megtízszerezték a nemzetpolitikai támogatások összegét - közölte.

Közölte: eddig több mint 1 millió 20 ezren kérvényezték az állampolgárságot. Kitért a honosítással összefüggésben megjelent "hamis hírekre", és azt mondta, állampolgársági ügyekben az államigazgatási kontroll mellett van közbiztonsági és nemzetbiztonsági kontroll is.

Nem minden, van-e magyar párt az  adott ország parlamentjében 

Kitért az etnikai alapú magyar pártok támogatására és együttműködésére a magyar kormánnyal. Őket támogatni fogják a jövőben is,

a külhoni magyarság megmaradása szempontjából nem mindegy, van-e magyar polgármester vagy magyar párt az adott ország parlamentjében

- közölte.

 

Kövesse facebook oldalunkat is!