2018. július 30., 21:17

Sem a média, sem a belpolitika nem szentel kellő figyelmet az EU-nak

A szlovákiai társadalom hosszú évszázadokon keresztül olyan körülmények között élt, hogy a polgárok úgy érezték: a politikai döntéseket a szlovák vidéktől messze hozzák, és ezt a döntéshozatalt a szlovák régiókból nem lehet befolyásolni. Ezt Csáky Pál (SMK-MKP), az Európai Néppárt képviselője jelentette ki hétfőn a TASR hírügynökségnek.

Európai Parlament - Brüsszel - illusztráció
Fotó: TASR/AP

„Talán ez a berögződés okozza a polgárok érdektelenségét, ami nem helyes” – szögezte le az EP-képviselő. Hozzátette: sem a szlovák média, sem a belpolitika nem szentel kellő figyelmet az európai ügyeknek. „Ami szintén sajnálatos” – zárta Csáky.

A választó úgy gondolja, hogy nincs befolyása az EU történéseire

Nagy József (Most-Híd), az Európai Néppárt képviselője szerint azért olyan alacsony a választási részvétel az európai parlamenti választásokon nem csupán Szlovákiában, hanem az egész Európai Unióban, mert a választó úgy gondolja, hogy nincs befolyása az EU történéseire. Nagy erről az Európai Parlament (EP) júliusi plenáris ülése keretében beszélt Strasbourgban.

„Ugyanakkor nincs racionális magyarázat arra, miért gondolja a választó, hogy nagyobb befolyása van mondjuk az önkormányzati, vagy a szlovák parlamenti választások esetében. Szerintem az a probléma, hogy kevés európai téma kerül be a napi hírekbe” – véli az EP-képviselő. Hozzáfűzte: erősíteni kellene az európai polgári öntudatot is.

Nagy bízik benne, hogy a következő választásokon magasabb lesz a részvétel, és a fiatalokat is sikerül majd az urnákhoz csábítani, többek között a média segítségével.

Harminc százalékos részvétellel számolnak

Az Eurobarométer aktuális felmérése szerint a következő, 2019 májusában esedékes EP-választásokon Szlovákiában a megkérdezettek 30%-a venne részt, 68%-uk nem járulna az urnákhoz. A felmérésben résztvevők 54%-ának meggyőződése, hogy a szavazata semmin sem változtat, 48%-ukat nem érdekli a politika és általában a választások sem. A válaszadók csaknem fele, 47 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy nem bíznak a politikai rendszerben. A legutóbbi EP-választásokon az EU-tagállamok közül Szlovákiában volt a legalacsonyabb a részvételi arány, mindössze 13,05%.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.