SaS: rossz üzenet, hogy nem engedik leszállni az amerikai helikoptereket

ma7 | TASR 2019. június 14., 17:41

Az a döntés, hogy nem engedélyezik az amerikai helikopterek leszállását Pöstyénben, azt üzeni, hogy Szlovákia nem megbízható partnere a NATO-nak és az Európai Uniónak - állítja Ľubomír Galko és Martin Klus (mindketten SaS). Jaroslav Naď, az ellenéki OĽaNO védelmi szakértője geopolitikai őrültségnek nevezte az ügyet

Fotó: TASR

„Nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, ahogyan az SNS tönkre teszi a védelmi szektort, de azt sem, hogy azt az üzeneteket közvetítsék a világba, hogy Szlovákia nem megbízható partnere a NATO-nak és az EU-nak” – közölte Galko.

Klus felszólította Miroslav Lajčák (Smeru-SD) védelmi minisztert és Peter Pellegrini (Smeru-SD) miniszterelnököt, „ne engedjék az SNS képviselőinek a védelmi minisztériumban, hogy ellenségesen viselkedjenek a szövetségeseinkkel”, és kényszerítsék rá a tárcát, hogy vonja vissza a tiltást és adja meg az engedélyt.

„Azonnal meg kellene oldania a kormányfőnek ezt a geopolitikai őrületet” – szögezte le Naď, és hozzátette, különben az amerikai helikopterek más országban fognak leszállni, tankolni és fizetni.

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke hangsúlyozta, Nagyszombat megye vezetése is küzd a pöstyéni repülőtér megmaradásáért. „Valahogy muszáj bevételhez jutnia ennek a repülőtérnek” – jelentette ki.

Véleménye szerint az SNS ezzel a hozzáállásával meglopja a repülőteret, az ottani alkalmazottakat és a megyét is.

Az üggyel összefüggésben a Most-Híd is tárgyalni akar a koalíciós tanács legközelebbi ülésén a nemzetközi kötelezettségek betartásáról és Szlovákia geopolitikai irányultságáról, továbbá magyarázatot kér a védelmi minisztériumtól.

0 HOZZÁSZÓLÁS