magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. augusztus 7., 11:37

Sajtószabadság? - A New York Times társadalmi nyomásra cenzúrázza saját címlapját

Az Egyesült Államok egyik legismertebb, legmagasabb példányszámú lapja olvasói nyomásra kénytelen volt megváltoztatni keddi címlapjának főcímét.

new york times
Fotó: TASR

A harmincegy halálos áldozattal járó vérengzések után Donald Trump amerikai elnök a társadalmi egység és a rasszizmus elleni harc fontosságát hangsúlyozta. A New York Times nyomtatott verziójának keddi címlapjára ezzel kapcsolatban az alábbi cím került volna fel:

Trump sürgeti az egységet a rasszizmussal szemben

Egy közismert amerikai statisztikus, Nate Silver szúrta ki először a tervezett címadást, majd Twitter-üzenetben fejezte ki nemtetszését ezzel kapcsolatban. Több tízezren osztották meg és lájkolták, mondván elkendőzi az elnök, általuk vélt, felelősségét. A felháborodás hatására a NY Times vezetősége úgy döntött, megváltoztatják a keddi szám címlapján szereplő szöveget.

A gyűlöletet elítéli, de a fegyvereket nem

A lap keddi címoldalára végül ez a szöveg került, de a szellemet már nem tudták visszazárni a palackba. Több demokrata elnökjelölt, sőt New York város polgármestere is kritizálta a lapot a címválasztás miatt, az igazán dühösek előfizetésük lemondásával is megfenyegették a Timest.

Az amerikai közállapotokat és a politikai szekértáborok között húzódó mély árkokat jól szemlélteti ez az eset, hiszen nagyon úgy tűnik, a sajtószabadságára oly' büszke ország mára oda jutott, médiumai kénytelenek cenzúrázni saját magukat, ha nem akarják a társadalom egy részével összerúgni a port.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.