HIRDETÉS

Püspökségi területre helyezik át a franciaországi Ploërmelben Szent II. János Pál pápa szobrát

hirek.sk 2018. március 04., 09:00
A francia Katolikus Egyház húszezer euróért megveszi a breton kisváros, Ploërmel önkormányzatától és közterületről püspökségi területre helyezi át Szent II. János Pál pápa szobrát, amelynek keresztjét 2017 októberében törvényellenesnek nevezte és lebontásra ítélte a francia alkotmánytanács.

A kilencezer lakosú franciaországi kisváros önkormányzata március elsején szavazott a szobor átadásáról, amelyet 12 évvel ezelőtt állítottak fel a városháza melletti parkolóban.

Egy most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a vannes-i püspökség vállalja, hogy a Ploërmel városának 2006-ban Zurab Cereteli orosz szobrász által ingyen adományozott műemléket tulajdonba veszi és áthelyezi magánterületre. „A két fél közötti megállapodás értelmében a szobor húszezer eurós áron kerül átadásra” – olvasható a dokumentumban.

Az önkormányzati jóváhagyást követően a szobrot mintegy 15 méterrel helyezik arrébb – a Katolikus Egyház költségére –, a parkoló melletti katolikus középiskolához tartozó területre, ahol továbbra is látható és látogatható lesz a közterületről is. 

A szobor tetején egy 7,5 méter magas kereszt található, amely ellen már a 2006-os felavatás előtt tiltakozások voltak a városban, mondván, hogy az sérti a francia közélet és közterület vallási semlegességének alkotmányos elvét.

A közigazgatási legfelső bíróság szerepét betöltő francia államtanács 2017. október 25-én rendelte el a kereszt eltávolítását a lengyel pápa tiszteletére állított emlékműről. A törvényszék az Egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva – amely tiltja vallási szimbólumok köztereken való kihelyezését – úgy határozott, hogy Zurab Cereteli orosz szobrász alkotásáról hat hónapon belül el kell távolítani a keresztet, különben az egész emlékművet lebontják.

Forrás: Magyar Kurír
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS