2019. szeptember 12., 17:32

Politikai balhé a magyar-szlovák miatt: a szlovák külügyminisztérium behívatta a magyar nagykövetet

A szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma behívatta Pető Tibor magyar nagykövetet a Magyarország – Szlovákia Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt. Erről a tárca sajtóosztálya tájékoztatott csütörtökön.

magyar foci

A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a mérkőzésen sértő, szlovákellenes jelszavak hangzottak el, és megsértettek egy állami jelképet is. A tárca elítélte az etnikai ellenségeskedés ezen megnyilvánulásait.

„Az efféle megnyilvánulások elfogadhatatlanok nemcsak a stadionban, hanem mindenhol máshol is” – áll a tárca közleményében.

A tárca állásfoglalása szerint rendkívül veszélyesek az efféle jelenségek, mivel ronthatják a két ország kölcsönös viszonyát, valamint megzavarhatják a szlovákok és a magyarok békés együttélését is. A külügyminisztérium tolmácsolta a magyar nagykövetnek azt az igényét, hogy a magyar kormányzati hivatalok szenteljenek nagyobb figyelmet ennek a jelenségnek, és minden rendelkezésre álló eszközzel igyekezzenek megelőzni vagy kiküszöbölni az ilyen megnyilvánulásokat.

A stadionban történtekkel összefüggésben érkezett a Főügyészséghez egy feljelentés is, nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás ügyében.

A hétfői, Budapesten játszott meccsen a magyar rendőrök mindössze két személyt vettek őrizetbe.

Az Európa-bajnoki selejtezőt feszült hangulat jellemezte a lelátókon. A szlovákiai szurkolók számára fenntartott szektorban rendőrök sorakoztak fel a hazai csapatnak drukkoló, felvidéki magyar és a szlovák szurkolók közé.

A feszült hangulathoz az is hozzájárult, hogy a magyar szurkolók - válaszul a nagyszombati szlovák-magyar találkozón történtekre - kifütyülték a szlovák himnuszt.

Megosztás
Címkék