Peter Pellegrini keményen bírálta párttársát EU-ellenes kijelentései miatt

ma7 | TASR 2019. május 16., 18:44

Peter Pellegrini kormányfő bírálta Ľuboš Blahát (mindketten Smer-SD), az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnökét azokért az Európa-ellenes megnyilvánulásokért, melyeket az egyik közösségi hálón tett közzé. Pellegrini szerint a képviselőnek tartózkodnia kellene az efféle megnyilvánulásoktól. A bizottsági tagok többsége pozitívan fogadta Pellegrini állásfoglalását. Blaha tudomásul vette a kritikát.

Fotó: TASR

„Az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnöke nem nyilvánulhat meg így az Európai Unióról (EU). Tartózkodnia kellene az ilyen kijelentésektől” – szögezte le Pellegrini.

Hozzátette: miután Szlovákia deklarálta, hogy egyedüli élettere az Európai Unió, kormányfőként nem érthet egyet az ilyen megnyilvánulásokkal, függetlenül attól, hogy a pártja tagjáról van szó.

Pellegrini elutasította, hogy Blaha „lúzereknek” titulálja az EU vezetőit, illetve hogy olyan szervezetnek állítsa be az uniót, amely gyűlöli ezt a régiót és az itteni embereket.

„Ez túlmegy minden határon” – hangsúlyozta a kormányfő. Egyben emlékeztetett, hogy Blahát a Smer-SD jelölte a bizottság élére, amely párt egyértelműen támogatja az európai projektet és Szlovákia uniós tagságát.

„Tudomásul veszem” – reagált Blaha a kritikára. Hozzátette: sok szerencsét kíván a „Zomri” szatirikus oldal népszerűsítéséhez. A képviselő május 7-én a közösségi oldalán bírálta a külügyminisztériumot, amely állítása szerint egy videóban népszerűsítette az említett oldalt.

Blaha a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében többek között azt írta, hogy „a Zomri és az EU is a toleranciával és a liberalizmussal rukkolnak elő, de nem képesek tiszteletben tartani mások véleményét.

Úgy, ahogy a Zomri, az EU is tele van gyűlölettel Közép-Európa és a kultúránk iránt. (…) Ahogy a Zomri, az EU is eljátssza, hogy több annál, mint aminek látszik, de közben mindenki látja, hogy csak komplexusokkal teli lúzerek bandájáról van szó”.

Az EU Blaha szerint arrogáns, liberális, gyerekes és gyűlölködő.

0 HOZZÁSZÓLÁS