2018. november 27., 16:45

Peter Kažimírt érdekli a számok világa és a Szlovák Nemzeti Bank igazgatói posztja

Peter Kažimír pénzügyminisztert érdekli a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) igazgatói posztja. Erről a pénzügyi tárca tájékoztatott kedden azután, hogy a jelenlegi igazgató, Jozef Makúch bejelentette lemondási szándékát. Kažimír hozzátette: befejezné az aktív politizálást.

Peter Kažimír
Fotó: TASR

„A döntésem egyben azt is jelenti, hogy elhatároztam: befejezem az aktív politizálást. A pénzügyminiszteri hivatalt mindig szakmai tisztségnek tekintettem, melyet egyfelől nem lehet elválasztani a politikától, másfelől viszont folyamatosan erre kell törekedni. Igyekeztem ezt a kettőt egyensúlyba hozni. Az NBS igazgatójaként annak a lehetősége vonz, hogy a számok világában maradhatok” – fejtette ki Kažimír.

A tevékenysége a pénzügyi tárcánál szerinte fokozatos konszolidációt és az államháztartás „gyógyulását” eredményezte, melynek kicsúcsosodása a jövő évi kiegyenlített költségvetés lesz. Megemlítette a hatékonyabb adóbeszedést eredményező intézkedéseket is. Bevallása szerint a Pénzügyminisztériumnál fontos pillanatokat élt át, példaként az euró bevezetését, a történelem legnagyobb pénzügyi és gazdasági válságát, az euróövezet kritikus pillanatait, a szlovák EU-elnökséget, illetve az utóbbi évek gazdasági fellendülését említette.

A TASR Smer-SD párthoz közeli forrásai szerint a legesélyesebb jelölt a pénzügyminiszteri posztra František Imrecze, a Pénzügyi Igazgatóság volt elnöke. További lehetséges jelöltként Ladislav Kamenický, a Smer-SD képviselője és a parlament pénzügyi bizottságának elnöke merült fel.

Jozef Makúch, a Szlovák Nemzeti Bank igazgatója jövő márciusban távozik a hivatalából. Lemondási szándékát kedden jelentette be az NBS banktanácsának.

Makúch a következő igazgató kinevezéséig fogja ellátni a hivatali teendőit. Hivatalos megbízatási ideje 2021-ben járt volna le.

Megosztás
Címkék