2019. február 27., 16:56

Peter Kažimír lesz a Szlovák Nemzeti Bank igazgatója

Andrej Kiska államfő Peter Kažimír jelenlegi pénzügyminisztert nevezi ki a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) igazgatójává. Az igazgatói széket június 1-jén foglalhatja el.

Peter Kažimír, Andrej Kiska
Fotó: TASR

„Eleget tettem Peter Kažimír pénzügyminiszter kérésének, és a Peter Pellegrini kormányfővel való egyeztetés után engedélyeztem, hogy később távozzon a Pénzügyminisztérium éléről, és később vegye át a Szlovák Nemzeti Bank vezetését. Beszéltem erről a jelenlegi igazgatóval, Jozef Makúcchal is, aki elmondta, hogy kész ugyanúgy folytatni a munkáját az új igazgató megérkezéséig" – áll Kiska álláspontjában.

Az igazgatóhelyettes pozíciója egyelőre betöltetlen marad.

Roman Krpelan, az államfő szóvivője elmondta, hogy Kiska még nem döntött a posztért induló Jozef Hudákról.

Jozef Makúch, az NBS jelenlegi igazgatója tavaly novemberben jelentette be a lemondását az NBS banki tanácsának.

Ennek értelmében márciusban végez az igazgatói pozícióban, a megbízatása azonban hivatalosan 2021-ben járt volna le. Makúch a távozása után akadémiai közegben szeretne tevékenykedni. „Az elkövetkező három évre konkrét terveim vannak – a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem Nemzetgazdasági Karán leszek vendégelőadó" – jelentette be év elején Makúch, aki többször hangoztatta, hogy Kažimírt jó jelöltnek tartja.

Hudák jelölését Makúch és az ellenzék is támadta. Hudák elárulta, hogy a legutóbbi találkozásukkor sok mindenről beszélgettek az államfővel, például a gazdaság fejlődéséről, a kapcsolatokról, a tervekről, a stratégiákról, és általában véve a jelenlegi helyzetről Szlovákiában és a világban. „Több témakört érintettünk. Egészében véve elégedett vagyok, a többi az államfőn múlik, ő hozza meg az utolsó döntést" – értékelte a helyzetet Hudák.

Megosztás
Címkék