Péntekig lehet jelentkezni az SZMPSZ nyári egyetemeire

Nagy Miskó Ildikó 2018. június 11., 18:45

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége július 9-13. között Komáromban és Rimaszombatban tartja hagyományos XXVII. Jókai Mór és II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetemét. A rendezvény megnyitó ünnepségeire hétfőn 12,30 órától a Komáromi Jókai Színházban, illetve a rimaszombati Csillagházban kerül sor. Fekete Irént, az SZMPSZ komáromi központi irodájának vezetőjét a június 15-én éjfélig tartó jelentkezési határidő kapcsán a nyári pedagógus-továbbképzések kulisszatitkairól kérdeztük.

Fekete Irén Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Idén csak 1-1 akkreditált képzés szerepel a programban

„Nyári egyetemeinkre közel egy hónapja kizárólag elektronikus formában, az SZMPSZ www.szmpsz.sk honlapján vagy facebookos oldalán keresztül június 15-én éjfélig lehet jelentkezni. Azonkívül minden hazai magyar tannyelvű iskolába elküldtük az ahhoz szükséges elektronikus jelentkezési lapot“ – hangsúlyozta Fekete Irén.

Az idei bő programválasztékban mindkét helyszínen csupán egyfajta akkreditált képzés szerepel, amiért annak résztvevői kreditpontokat kapnak.

„A Comenius Pedagógiai Intézet SZMPSZ-szel és a felvidéki Hagyományok Háza-hálózattal közös, Népi játékok és néptánc az óvodában, iskolában című  képzése már május 26-án elkezdődött, és Komáromban a nyári egyetemen fejeződik be. Rimaszombatban viszont a nyári egyetemen kezdődik majd annak párja, a 60 órás Néphagyomány beépítése az óvodai és iskolai oktató-nevelőmunkába című akkreditált képzés, s ez majd szeptemberben zárul“ – tudatta az SZMPSZ irodavezetője.

Hozzátette: az akkreditált képzések minimalizálásával nyári egyetemeik egykori hangulatának a felidézésére törekedtek.

Nyolc komáromi és három rimaszombati csoport közül lehet választani

„Idén összesen 8 komáromi és 3 rimaszombati szakcsoportba lehet jelentkezni, amelyeket legalább 15 kolléga érdeklődésével indítunk. A szakcsoportok némelyike már megtelt, de várjuk az érdeklődőket a logopédiai és az ének-zenei, azaz karének és karvezetés-szakcsoportba, Rimaszombatban pedig az említett akkreditált képzésen kívül még a szövegértéssel és a vizuális neveléssel foglalkozó szakcsoportba is jelentkezhetnek” – tudtuk meg. (A szakcsoportokkal kapcsolatos további részletek itt olvashatók)

Vonzó kísérőműsorok, tapasztalatcsere-lehetőség

A nyári egyetemeken kiegészítő programjain lazításra és barátkozásra is lehetőség nyílik. „Komáromban hétfőn városnéző sétát ajánlunk az érdeklődőknek, kedden Lajos Andrást láthatjuk egy monodrámában. Szerdán délután tanulmányi kiránduláson veszünk részt, Izsa-Almásfüzitő-Dunaalmás-Neszmély útvonalon mutatjuk be a nevezetességeket, csütörtök este pedig táncház várja a hallgatókat” – árulta el Fekete Irén.

Rimaszombatban is vonzó  kísérőműsorokat terveznek. Például a Projektek útján való tanulás című, bemutatóval egybekötött előadást hallgathatják majd meg a Csillagházban összegyűlő jelenlevők. Lesz egy Ady-est és egy táncházzal, szalonnasütéssel egybekötött klubest. Az ottani tanulmányi kirándulás során pedig Szilvásvárad, Losonc, Alsósztregova és Gács nevezetességeivel ismerkedhetnek meg a pedagógusok. A zárórendezvényre  mindkét helyszínen pénteken délután kerül sor.

0 HOZZÁSZÓLÁS