2018. szeptember 3., 14:13

Pellegrini nagy ígérete: emelni kell a pedagógusok kezdő fizetését

Hamarosan bemutatják a pedagógusok kezdő fizetésének az emelésére vonatkozó elképzelést - jelentette be Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő a tanári pálya vonzóbbá tételével kapcsolatban, a tótgurabi óvoda és alapiskola tanévnyitója után.

Pellegrini
Fotó: MTi

„Úgy látszik, hogy egy tapasztalt pedagógus fizetése, azaz aki már 20-30 éve tanít, aránylag jó szinten van, legalábbis az ország fővároson kívüli régióiban. Ugyanakkor az is látszik, hogy a kezdő fizetés alacsony, Pozsonyban pedig ez már talán egyik ügyes pedagógusjelöltet sem képes erre a pályára csábítani” - mondta a kormányfő. A férfiak esetében pedig még bonyolultabb a helyzet.

Pellegrini emlékeztetett, hogy minden pedagógus bérét meg fogják emelni. A pedagógusok 2019. január 1-től 10 százalékos emelésre számíthatnak. Egy évvel később, azaz 2020. január 1-től pedig további 10 százalékos béremelés várható.

Ezenkívül azon kell gondolkozni, hogy „hogyan lehetne hatékonyan megemelni a kezdő tanárok fizetését". Pellegrini ezt kulcsfontosságúnak tartja, ezért Martina Lubyová (SNS-jelölt) iskolaügyi miniszterrel és Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszterrel is egyeztet az ügyben. „Mert csak így győzhetjük meg az ügyes kezdő fiatalokat, hogy az oktatás területén dolgozzanak” – tette hozzá a kormányfő.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.