2019. augusztus 13., 14:23

Pellegrini kórházat bont, de újat ígér

Peter Pellegrini miniszterelnök és Andrea Kalavská egészségügyi miniszter kedden szimbolikusan elindította a Rázsochy kórházmaradvány bontási munkálatait.

Rázsochy bontás
Médialapozó
Fotó: TASR

„Ismét közelebb állunk ahhoz, hogy Pozsonyban sok év múltán olyan egyetemi kórház legyen, amilyet a betegek és az orvosi személyzet is megérdemel.

A tervben lévő orvosi létesítmény nemcsak a főváros lakosságának, hanem a Szlovákia egész területén élő betegeknek is megfelelő kezelést fog biztosítani,

az orvosoknak, ápolóknak és más egészségügyi dolgozóknak pedig tisztességes munkakörülményeket”- mondta Kalavská.

Fotó:  TASR

A miniszterelnök szerint a mai nap jelentős mérföldkő az új kórház felé vezető úton. „Szimbolikusan megszűnik a 30 évig tartó tehetetlenség. Büszke vagyok arra, hogy ma nagy lépést tettünk egy konkrét, kézzelfogható cél - egy új, modern, csúcsminőségű egyetemi kórház - felé, amelyre a fővárosnak nagy szüksége van” - tette hozzá a miniszterelnök.

Pozsony Rázsochy részén a kormány tervei szerint új egyetemi kórház épül. Az Egészségügyi Minisztérium május végén projekt-előkészítési pályázatot hirdetett, a teljes tervdokumentáció becsült értéke 17,5 millió euró.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint az egyetemi kórháznak igazi egészségügyi központnak kell lennie, átfogó szolgáltatásokat kell nyújtania az egészségügyi ellátásban.

A szlovák kormány által jóváhagyott terv szerint az új kórház becsült költsége 263 millió euró.

A vázszerkezet lebontását már tavaly ősszel meg kellett volna kezdeni. A korábbi pályázat során sikertelen olasz Despe társaság azonban kifogásolta a döntést, mely a Metrostav javára döntött. Szerintük ugyanis képtelenség újrahasznosítani a bontás során keletkező teljes anyagmennyiséget.

A Metrostav, mely több mint 10,69 millió euró összegű ajánlatot nyújtott be, az építőanyagok 100%-os újrahasznosítását és újrafelhasználását ígérte. A panaszt benyújtó Despe a szlovák Doprastav társasággal közösen, több mint 10,66 millió euró összegű ajánlatot tett, miközben az eredeti építőanyag 71%-át hasznosítanák újra. A Strabag - Destroy páros is pályázott, több mint 10,08 millió eurós ajánlatot téve, az építőanyag 10 százalékának újrahasznosítását ígérve.

Fotó:  TASR

Mindeközben a Penta pénzügyi csoport is kórházépítésbe kezdett Pozsony Bory városrészén. A miniszterelnök áprilisban elismerte, hogy az új állami egyetemi kórház körülbelül két évvel marad majd el a magánkórház mögött. Az Egészségügyi Minisztérium optimista becslései szerint a Rázsochy ugyanis 2024 körül épülhet meg. Pellegrini szerint az állami kórház azonban jobb lesz, mint a magánintézmény.

Rázsochy bontás
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.