Pellegrini: a V4 egy természetes kapcsolódás, ahol hatékonyan lehet képviselni az érdekeket

Matus Tibor 2019. április 15., 20:05

A földrajzi elhelyezkedése Szlovákiát arra predesztinálja, hogy részt vegyen a visegrádi együttműködésben, amely egy olyan természetes kapcsolódás, ahol együttesen hatékonyan lehet képviselni az érdekeket – hangoztatta Peter Pellegrini kormányfő a szlovák Külügyminisztérium és a Szlovák Külügyi Társaság mai, Pozsonyban zajló évértékelő konferenciáján.

Fotó: TASR

Peter Pellegrini beszéde elején hangsúlyozta, most amikor az emberekben egyre nagyobb a bizalmatlanság az intézmények iránt, egyre fontosabb az országok számára partnerségek építése a nemzetközi jog alapján, ahol a világos előírások elsődleges szerepet játszanak.

Szlovákia külpolitikájáról szólva a miniszterelnök beszélt az Európai Unióról, biztonságpolitikáról és a multilaterális kapcsolatokról.

Az Európai Unió politikájával kezdte, amit nagyra értékelt, mivel évtizedek óta biztosítja a békét. Az EU-hoz csatlakozva Szlovákia történelmének egyik legmagasabb fejlődését tudta bemutatni. Ma ott tartunk, hogy Szlovákiába többen jönnek dolgozni, mint amennyien elmennek innen más országba – vélekedett.

A kormányfő kiemelte, az EU-nak nemcsak gazdaságilag kellene erősnek lennie, hanem a külpolitikában is hallatnia kellene a hangját. Az, hogy nincs hosszútávú vízió az EU-ban, az azt a gyakorlatot eredményezi, hogy a pénz alapján határozzák meg a célokat, miközben először a célokat kellene megtalálni, és utána hozzá a forrásokat. Ha nem ez alapján döntünk, akkor a kohéziós alapokról folyó tárgyalásokat sem tudjuk végig vinni - mondta.

EU problémájaként a kormányfő megemlítette, hogy hosszabb időszakra kellene víziót adni az embereknek. Úgy látja, ha a polgárok nem tapasztalják a gazdasági és szociális felzárkózást, akkor erősödni fog az elszigetelődés és a protekcionalizmus, ami nem megoldás. Európa előtt több kérdés van, át kellene alakítani a szabadkereskedelmet, az ipart, a kutatás és fejlesztést, és foglalkozni kellene a digitalizációval.

Pellegrini szerint az EU-nak törekednie kellene az egységre, de olyan egységre, ami figyelembe veszi a különbségeket.

A kormányfő a biztonságpolitikai kérdésekről szólva úgy fogalmazott, az észak-atlanti együttműködéstől, a NATO-tól nincs jobb alternatíva. Beszámolt arról, hogy 2019-re Szlovákia honvédelmi kiadásai elérik a GDP 1,7%-át, és bejelentette, hogy 2022-re el is érhetjük a kívánt 2%-ot.

Arról is szólt, hogy az együttműködés keretében szlovák katonák szolgálnak Afganisztánban, Cipruson, és 152 katona pedig a Baltikumban. 

Kitért arra is, hogy az EU-nak többet kellene tennie a biztonsága érdekében, bővülnie kellene a Nyugat-Balkán felé, és továbbra is erősíteni kellene az állandó strukturált védelmi együttműködést, a PESCO-t.

Multilaterális kapcsolatokkal összefüggésben elmondta, az újonnan létrejövő világrend alakításában fontos, hogy a nemzetközi jog alapján egyenrangú felek építsék azokat. Szlovákia idén vette át az elnökséget az Európai Biztonsági Tanácsban, ahol a hangsúlyokat a megelőzésre, a konfliktusok következményeinek enyhítésére és az effektív multilaterális kapcsolatokra helyeznék.

Pellegrini megjegyezte, hogy az idén 30 éves bársonyos forradalomra a mai napig büszkék, és ennek szellemisége megjelenik a szomszédsági politikában.

Kiemelte, hogy idén Szlovákia vezeti a V4-es együttműködést. A földrajzi elhelyezkedése Szlovákiát arra predesztinálja, hogy részt vegyen ebben az együttműködésben. A V4-es együttműködés egy természetes kapcsolódás, ahol együttesen hatékonyan lehet képviselni az érdekeket – hangoztatta.

Pellegrini azt szeretné, hogy a V4 országai résztvevői lehessenek az összeurópai sikernek.

Megemlítette Ukrajnát, ahol már 5 éve harc folyik. Kijelentette: függetlenségét, területi egységét Szlovákia respektálja és támogatja csatlakozásukat az atlanti szövetségbe. A katonai konfliktus megoldására a minszki egyezményen kívül a jelen pillanatban nem lát alternatívát. Egyben kifejezte örömét, hogy holnap találkozik az ukrán elnökkel.

Pellegrini kitért a nyugat-balkáni politikára is. Elmondta, Szlovákiának fontos a Balkán integrációja az Európai struktúrákba. Szlovákia mindig is támogatta Nyugat-Balkán integrációját, amihez egy belátható céldátumot kell meghatározni. A kormányfő szerint legkésőbb 2020-ra meg kell mondani az egyes államoknak, mikor csatlakozhatnak az EU-hoz, másképp fennáll a veszély, hogy más orientációt vesznek.

Pellegrini kérdésre válaszolva elmondta, örül, hogy Andrej Danko, a parlament elnöke is kijelentette, nem lát más alternatívát a transzatlanti együttműködésen kívül.

Zárszóként kiemelte, hogy manapság a szlovákok nagyságrendekkel többen érdeklődnek a külpolitika iránt. Gazdaságilag jó időket élünk, a gazdaság fejlődik, kiegyenlített a költségvetés, de továbbra is védeni kell az EU értékeit, a transzatlanti kapcsolatokat.

Kifejezte, hogy azt szeretné, ha 2019-ben a szlovák külpolitika is ebben az irányban működne tovább.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS