HIRDETÉS

Papok is áldozatul estek az '56-os forradalmat követő megtorlásoknak

hirek.sk 2017. december 12., 17:19
BUDAPEST. 1957. december 31-én végezték ki Gulyás Lajos levéli református lelkészt, Brenner János rábakethelyi (ma Szentgotthárd része) káplán pedig gyilkosság áldozata lett szintén 1957. decemberében - mondta Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) tagja az M1 aktuális csatornán.

1956-os konferenciát rendeznek az Országházban pénteken, azokról a papokról lesz szó, akik a forradalom leverése utáni megtorlások áldozatai voltak. Soós Viktor Attila a konferencia két fő alakjáról elmondta: 1957 december 31-én végezték ki Gulyás Lajos levéli református lelkészt, Brenner János rábakethelyi (ma Szentgotthárd része) káplán pedig gyilkosság áldozata lett szintén 1957 decemberében. Hozzátette: 1957-58-ban több római katolikus papot gyilkoltak meg máig tisztázatlan körülmények között.

Úgy fogalmazott: a '60-as évekig tartott az az időszak, amely bár már a Kádár-korszak volt, mégis a Rákosi-diktatúrában megszokott eszközökkel próbálták elnyomni az egyházakat. Az a közös, hogy papok, lelkészek voltak az áldozatok; esetükben talán az zavarta a hatalmat, hogy a fiatalokkal, a hívekkel megtalálták a közös hangot - tette hozzá.

Forrás: MTI, m1
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS