2019. május 15., 19:51

Óvodai beíratás: előzetes adatok Komáromból

Május 2-10. között lezajlottak az óvodai beíratások a városi fenntartású, komáromi óvodákban. A Marianum Egyházi Iskolaközpontban április 15-től május 17-ig tart a hivatalos beiratási időszak. Bár az az új református Csillag Óvodában és Bölcsődében már ma lezárul, de ahogy a többi oviban, ott szintén a továbbiakban is fogadják a kérvényeket.

Óvodai beíratás KN-ben volt
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Komáromban 12 városi fenntartású óvoda működik, amelyek fele-fele arányban magyar és szlovák nevelési nyelvűek. Ezen intézményekben május 2-10. között tartották a beíratásokat. Kissé kötetlenebb formában, mint az alapiskolákban: nem volt szükségszerű a gyerekek jelenléte, csak a szülőknek kellett beadniuk a gyermekük szeptember 1-től történő óvodai elhelyezésére vonatkozó kérvényeket. Eddig 241 kérvényt kaptunk, az esetleges kettős beíratásokat június közepéig szűrjük ki. Városi fenntartásban a következő tanévben összesen 39 óvodai osztály nyílik. Minden kicsit el tudunk majd helyezni“ - mondta el portálunknak Bagita Judit, a Komáromi Városi Hivatal Közös Tanügyi Hivatalának szakmunkatársa.

A javarészt katolikus gyerekek által látogatott Marianum Egyházi Iskolaközpont, valamint a református Csillag Óvoda és Bölcsőde beíratási létszámai nem állnak rendelkezésére. Az utóbbi kapcsán annyit mondott el, hogy az utóbbi a Nyitrabányai (Handlovská) utcai, kétosztályos városi óvoda helyett a Szövetkezet (Družstevná) utcai új épületben fog működni, ugyanis idén január 1-vel átkerült a Református Keresztyén Egyház fenntartása alá.

A városi fenntartású, magyar óvodákban, illetve óvodai osztályokban ezidáig a következőképpen alakultak a beíratási adatok: a legnagyobb Eötvös Utca 48. szám alatti Óvodába 38, a Víz Utcai Tulipán Óvodába 18, a Ferencesek Utcai Óvodába 8, az egyosztályos Örsújfalui Óvodába 2 kicsit írattak be.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„A hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó, s asszisztensi szolgálatot is nyújtó Kacz 39. szám alatti intézménybe eddig 7 kicsi számára kértek bebocsátást, de oda az előző években is a legnagyobb számban a nyár folyamán szoktak további kérvények érkezni. A Béke utcai Óvoda pedig 3 szlovák és 1 magyar osztállyal működik. Az utóbbiba 12 új gyermeket írattak be. Ez összesen 85 újabb ovist jelent. A 6 szlovák óvodába eddig beíratott nebulók száma pedig 156“ - tudatta Bagita Judit.

Végül megjegyezte: szeptember 1-ig várják a hivatalos beíratási időszakot lekésők kérvényeit. „A továbbiakban előnyt élveznek az 5 évesnél idősebb kicsik, majd a 3 évesnél idősebb, óvodaköteles gyerekek. Ha az elhelyezésük után még maradnak szabad helyek, akkor a 2 évesnél idősebb, ám szobatiszta lurkókat is fogadják az óvodák.“

Valent Katalin, az új református óvoda igazgatója egyelőre a Nyitrabányai utca 4. szám alatt működő intézményben gyűjti össze a kérvényeket.

„A fenntartó 3 óvodai és 2 bölcsődei osztály megnyitásával számol. Az óvodába eddig 23 gyermeket írattak be, de a május 15-i hivatalos határidő után is várjuk a további kérvényeket. A Szövetkezet utcai Csillag Óvoda és Bölcsőde hivatalos avatóünnepségére június 30-án kerül majd sor, s azon valószínűleg Orbán Viktor miniszterelnök úr neje, Lévai Anikó is tiszteletét teszi.“

Madarász Róbert, a Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatója a május 17-én záruló beíratási időszakuk letelte előtt nem szolgált előzetes adatokkal.

„Annyit elárulhatok, hogy továbbra is nagy érdeklődés mutatkozik a jövendő ovisok marianumi elhelyezése iránt. E tanévben 5 óvodai csoportunk van, s vélhetően a következő tanévben is ugyanennyi ovis csoportunk lesz“ - tájékoztatott.

Óvodai beíratás KN-ben volt
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.