HIRDETÉS

Õsök sarjai ünnepe a Baranta-völgyben

hirek.sk 2016. június 20., 15:14
GÖMÖRPÉTERFALA. Negyedik alkalommal rendezték meg az Õsök sarjai ünnepét a gömörpéterfalai Baranta-völgyben.

A Rimaszombathoz közeli Almás-pusztára több ezer látogató érkezett a Felvidék szinte minden pontjáról, de az anyaországból, Erdélyből és Délvidékről is jöttek érdeklődők. Volt, aki kerékpáron érkezett Kárpátaljáról, hogy jelen legyen a kétnapos ünnepen.

Az Õsök sarjai ünnepe egy politikamentes, ízig-vérig magyar ünnep. Az idei ünnepség célja, hogy összekösse Felvidéket Délvidékkel. A fővédnökséget az elmúlt évhez hasonlóan Magyarország kassai főkonzulátusa vállalta el.

„Az Õsök sarja ünnepe olyan kulturális rendezvény, amely az ősi magyar értékeket vonultatja fel, az ősi kultúránkat mutatja be, ily módon betekintést enged saját magunk számára és a velünk közösen egy őshazának a területén élők szempontjából abba is, hogy a magyarok, a magyarság mit jelent ma, illetve mit jelentett egykoron” – fogalmazott Bitay Levente konzul.

Kopecsni Gábor szervező portálunknak elmondta, az Õsök sarjai ünnepe egyre nagyobb népszerűségnek örvend, s ez is mutatja, hogy annak milyen összetartó ereje van. „Hála Istennek, hogy határon túl is egyre nagyobb az érdeklődés, de helyi szinten is, nagyon sok önkéntes jött segíteni, felajánlott segítséget. Néhányan anyagiakkal támogatják, de a pénz nem minden, itt tényleg a munkában érződik ez az egész. Nagyon sokan önként a kétkezi munkájukat ajánlották föl, s szépítjük az egész területet nemcsak az Õsök sarjai ünnepére, hanem így kiterjesztve az Õsök terére” – mondta Kopecsni Gábor.

A program kicsiknek és nagyoknak egyaránt szólt. A legkisebbeknek mesés szórakoztatás, hagyományos népi játékok sokasága biztosította a jó hangulatot, a felnőttek kulturális programokat és értékes előadásokat tekinthettek meg. A Felvidéken belül Zoboralja kiemelt szerepet kapott az idén. Több kis faluból érkezett a zoboraljai lelkes csapat, akik színvonalas fellépés keretében mutatták be a térségre vonatkozó, máig életben tartott lakodalmast.

„Estenként, egy héttel a lakodalom előtt tollat fosztottak a menyasszony részére, ez egy nagyon érdekes dolog. Tulajdonképpen nem is arra volt szükség, amit összehordtak, hanem az volt a fontos, hogy a közösség, a lánypajtások és a szűkebb rokonság együtt érez a lakodalommal” – magyarázta Jókai Mária zoboralji népművelő-kutató, gyűjtő.

A Zoboralja mellett a másik kiemelt szerepet Délvidék kapta, ott faragták az Õsök tere idei három új szobrát, amelyből kettő már méltó helyére került, egyet pedig az ünnepség alatt fejeztek be a délvidéki fafaragók. Thury György és Nádasdy Ferenc szobrát a szer keretében avatták fel, míg Zrínyi Miklós hadvezér szobra hamarosan felkerül az említett két szobor mellé.

„Délvidékről olyan előadók, olyan hagyományőrzők jöttek, akik színe-javát képviselik a Délvidéknek. A népzenén, a hagyományőrzésen, kézművességen és nem utolsó sorban a délvidéki ízeken, a gasztronómián kívül elhoztuk Délvidék könnycseppjét, pálinkát az ezeréves aracsi romtemplomtól, a híres krokán bort és hát nem utolsó sorban a Fokos kézműves söreinket” – mondta Link Lajos szervező.

Az Õsök sarjai ünnepén többször tartottak baranta bemutatókat. A helyi barantások mellett bemutatkoztak a Hunor Íjász Egyesület tagjai Temerinből, a felvidéki Kempo Egyesület tagjai pedig egy ún. betyárvirtust mutattak be. Nem hiányozhattak a gömöri  juhásznóták sem, amelyet a Borzován élő Mezei család mutatott be a közönségnek.

Az ünnep egyik kiemelt programja Bogár Péter íjász távlövő rekordkísérlete volt, aki hagyományos formájú íjjal és saját készítésű fanyílvesszővel próbálta meg túllőni az eddigi hivatalos egyéni 480 méteres rekordját. A kísérlet sikeres volt, mivel 481 métert mértek a GPS koordináták segítségével.

Az Õsök sarjai ünnepe koronája a szer, az ünnepség szellemisége, amely minden ott lévőt összeköt. Az elmúlt évben a felvidéki zászlót áldották és szentelték meg az egyházak képviselői és Pucskó Zsolt. Az idén a tanítást követően jelképesen összekötötték Felvidéket – kiemelve Zoboralját – Délvidékkel.

„Igenis össze kell jönnie a magyarságnak, ünnepeket kell tartani, szertüzeken kell részt venni, táplálkozni az ég Isten földi mintáján a tűzből, hogy ebből töltekezve, ebből erőt gyűjtve meg tudja tartani önmagát, meg tudja jeleníteni önmagában Istent és példája legyen a környezetének, példája legyen a magyarságnak” – fogalmazott a szer során Pucskó Zsolt.

A szer végén egy közös nyíllövéssel jelképezték azt, hogy bár országhatárok választanak szét bennünket, de a cél egy és közös.

A rendezvényt a nemrég bemutatott Szent Korona Ballon felszállása koronázta meg. A szomszédos völgyből felszálló ballont megcsodálhatták a látogatók, akik az este folyamán sok-sok további kísérőprogramból is választhattak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS