2022. február 4., 16:01

Orvosok: elég volt az ígéretekből

Az orvosszakszervezet vezetőivel ült tárgyalóasztalhoz Eduard Heger miniszterelnök. A találkozóra csak csütörtökön került sor, bár az orvosok már tavaly augusztustól szorgalmazták – számol be róla a Pravda.

egészségügy, orvos, kórház, orvosi rendelő
Fotó: freepik.com

"Ilyen találkozóból már sokat megértünk. A politikusok esetében nem az ígéretek, hanem a konkrét tettek számítanak. Az orvosok, akiket képviselünk, kétévnyi ígérgetés után tetteket szeretnének látni" – mondta Peter Visolajský, az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Visolajský a kormánnyal ismertette az orvosok hétpontos követelését, amelyet közel háromezer, kórházban praktizáló orvos látott el kézjegyével. A szakszervezeti vezető elmondta, a hazai egészségügy egyik legkomolyabb problémája az egészségbiztosítók működése. "A mi követelésünk az volt, hogy az egészségügy problémáit végre kezdjék oldani. Húsz év alatt sok ígéretet hallhattunk. A kormány már két éve hivatalban van, és konkrét változásokat sem az emberek, sem az egészségügyi dolgozók nem láttak" – mondta.

Az orvosszakszervezet követelései:

1. Biztosítsák be úgy a kifizetéseket az egészségbiztosítók részéről, hogy az fedezze az egészségügyi intézmények által nyújtott egészségügyi ellátással kapcsolatos összes kiadását.

2. Emeljék az orvosok, nővérek, szülésznők számát olyan szintre, hogy minőségi egészségügyi ellátást tudjanak nyújtani a betegeknek, garantálják a beavatkozások számát törvényileg, és vezessenek be büntetőjogi felelősséget be nem tartásuk esetére.

3. Szüntessék meg a megalázó és diszkriminatív béren kívüli juttatásokat.

4. Készítsék fel az orvosi karokat úgy, hogy azok több, jól képzett orvost tudjanak kibocsátani.

5. Reformálják meg a fiatal orvosok képzését.

6. Ne szüntessenek meg kórházi osztályokat, amíg nem lesz megemelve az állomány létszáma azokon az osztályokon, amelyeknek át kell venni a megszüntetett osztályok betegeit.

7. Emeljék az egészségügyi dolgozók bérét, és javítsák Szlovákia konkurenciaképességét a környező államokhoz képest. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.