HIRDETÉS

Országjáró útra indul a Reformáció Emlékbizottság vándorkiállítása

hirek.sk 2017. október 24., 16:45
BUDAPEST. Menő reformáció címmel, egy átalakított autóbuszon indul országjáró útra a Reformáció Emlékbizottság vándorkiállítása.

Az emlékbizottság a reformáció elindulásának 500. évfordulóján újszerű megközelítéssel szerette volna közelebb hozni a reformáció értékeit, emlékeit a ma emberéhez - közölte az utazó tárlat keddi budapesti sajtótájékoztatóján Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa.   

Hafenscher Károly hozzátette: terveik szerint a Kertész Botond, Zászkaliczky Zuzsa és Kiss Erika által összeállított kiállítást szállító csuklós busz eljut számos aprófaluba, kisközösségbe is, hogy informatív és játékos eszközökön keresztül hívja fel a figyelmet a reformáció igazi értékeire.   

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója az MNM reformációtörténeti kiállítására is felhívta a figyelmet: a magyarországi protestantizmus történetét gazdag anyagon keresztül áttekintő, Ige-idők című időszaki tárlat november 5-ig szintén ingyenesen tekinthető meg. Nem mindenki tudja azonban felkeresni a Nemzeti Múzeumot, ezért is hasznos, hogy ezt a fontos témát egy vándorkiállítás segít a legközvetlenebbül bemutatni mindenkinek - emlékeztetett Varga Benedek.   

Kertész Botond elmondta: a busz felső részén idézetek olvashatók a magyarországi és nemzetközi protestantizmus legnagyobb alakjaitól, lejjebb pedig a reformáció negyven ismert vagy kevésbé ismert "útitársa" tűnik fel Luther Mártontól Lorántffy Zuzsannán és Kossuth Lajoson át Bartók Béláig. A borítás alsó részén idővonal tekinti át történelmi magyarországi protestantizmus legfontosabb esményeit.   

Zászkaliczky Zuzsa hozzátette, hogy a negyven történelmi alakkal a buszban mélyebben is megismerkedhetnek a látogatók, mellettük pedig hét kortárs személyiség - többek között Polgár Judit, Gryllus Dániel és Gundel Takács Gábor - beszélnek olyan fontos témákról, mint a lelkiség, az anyanyelv vagy a család.   

A történelmi ismereteket a kurátori szövegek segítenek elmélyíteni, miközben számos tárgy, játék, digitális installáció viszi közelebb a látogatóhoz a reformáció üzenetét - számolt be Zászkaliczky Zuzsa.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS