2018. szeptember 5., 11:45

Óriási botrány van Juncker szövetségesének kinevezése miatt

Hevesen bírálta a Martin Selmayr amúgy is nagy vihart kavart főtitkári kinevezése során elkövetett hivatali visszásságok miatt az Európai Bizottságot (EB) és annak elnökét, Jean-Claude Junckert, Emily O'Reilly uniós ombudsman.

juncker-selmayr.jpg
Fotó: archívum
Kedden tette közzé az üggyel kapcsolatos jelentését. Selmayr a megválasztását annak köszönheti, hogy Juncker kabinetfőnöke volt.

Az ombudsman márciusban vizsgálatot indított az Európai Parlament által korábban puccsszerűn végrehajtott kinevezés ügyében. 

Jelentésében Emily O'Reilly négy szabálytalanságot azonosított az eljárásban, illetve arra a megállapításra jutott, hogy a bizottság sem az előírások betűjének, sem a szellemének nem tett eleget,ugyanakkor nem szólított fel a döntés visszavonására.

Kiemelte: a brüsszeli testület – vélhetően Jean-Claude Juncker nyomására – mesterségesen a sürgősség érzetét keltette a főtitkári poszt betöltésével kapcsolatban, így igazolva, hogy nem írtak ki pályázatot az állásra.Úgy manipulálták a szabályokat, hogy az eljárás „tisztességesnek és korrektnek” tűnjön, de valójában nem ez volt a helyzet, az egész ügy pusztán arra szolgált, hogy biztosítsák Selmayr kinevezését.

A bírálatokra pedig a Bizottság és annak elnöke kitérő válaszokat adott, defenzívvé, sőt időnként támadóvá vált – tette hozzá.

Arról nem közölt információkat O'Reilly, hogy Juncker,  amikor „támadóvá vált”, vajon alkohol hatása alatt állt-e, vagy sem.

Az ombudsman némiképp ironikusnak nevezte, hogy Juncker az EB első olyan elnöke, akit az átláthatóság fokozására szolgáló, úgynevezett csúcsjelölti rendszer alkalmazásával választottak meg.

Emily O'Reilly végezetül javaslatot tett rá, hogy az Európai Bizottság dolgozzon ki új, részletesen meghatározott eljárásrendet a főtitkári poszt betöltésére.

Günther Oettinger emberi erőforrásokért is felelős uniós biztos ezzel kapcsolatban közölte: osztják a jelentés megállapításainak a nagy részét. Hozzátette,a bizottság később ismertetni fogja a saját álláspontját a vitás kérdésekben. Hangsúlyozta, hogy tanulmányozni fogják az ajánlásokat, továbbá megvizsgálják, miként lehetne jobban alkalmazni a jelenlegi szabályokat.

A Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogászt, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök volt kabinetfőnökét február végén választották meg a nyilvánosság számára teljesen váratlanul.

Megválasztását Selmayr többek szerint csupán az Európai Bizottság elnökének köszönheti.

Az egyesek által „buldózerként” jellemzett, Juncker jobbkezének tartott Selmayr így a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül mindenképp kulcspozícióban marad a bizottságban.A főtitkár az Európai Bizottság legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával.

 

Megosztás
Címkék