2022. május 29., 18:44

Önkormányzati választások: Nagyobb lesz a részvétel, ha az ünnepek alatt szavazunk?

Boris Kollár, a szlovák parlament házelnöke egyelőre nem tudja biztosan megmondani, pontosan mikor kerül sor az összevont önkormányzati és megyei választásokra.

választás, szavazás
Fotó: unsplash.com
Illusztrációs felvétel

A házelnök már korábban kijelentette, hogy a választások időpontja október 29-e lehet, az ünnepekhez legközelebb eső szombati nap. A törvény kimondja, hogy

a parlament elnökének legkésőbb 110 nappal a választások előtt meg kell határozni a pontos időpontot.

Ez azt jelenti, hogy Boris Kollárnak legkésőbb július 11-ig be kell jelentenie azt, mikor lesznek az idén először egyszerre tartandó önkormányzati és a megyei választások.

Bár a házelnök korábban arról beszélt, nem szeretné a választókat terhelni az ünnepi időszakban, egyre inkább úgy tűnik, meggondolta magát.

Felmerült ugyanis, hogy az önkormányzati választásokat a halottak napjához legközelebbi hétvégén tartanák meg. Kollár szerint az ünnepekre sok ember utazik haza messziről, így, akik ideiglenes lakóhelyüktől távol szavaznának, azoknak nem kellene kétszer útra kelniük. Kollár szerint ha az ünnepek alatt lehetne választani, akkor a részvétel nagyobb lenne, és ezt a koalíciós partnerei is hasonlóan gondolják.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.