HIRDETÉS

Oltár- és ikonosztáz szentelés volt Pólyánban

hirek.sk 2017. szeptember 13., 11:31
PÓLYÁN. A búcsú ünnepe alkalmával megszentelték a felújított baldachinos oltárt és ikonosztáziont Pólyán görögkatolikus templomában, a Szűz Mária Születése-templomban. Nagy öröm ez a helyi magyar hívek számára már csak azért is, mert a vidék, azaz a Bodrogköz egyik legősibb ikonosztázionját tudhatják a magukénak.

A több mint 210 éves képfal restaurálását a szlovák kulturális minisztérium, a Szlovák Gázművek, Kassa megye önkormányzata és a hívek támogatták.

A templom védőszentje ünnepén megtartott oltár- és ikonszetelést Milan Chautur megyéspüspök végezte.

Feljegyzések szerint a Pólyánban található görögkatolikus templomot 1794-ben kezdték építeni, a felszentelésére 1802-ben került sor. Ekkor készült az ikonosztázion is. A faragás és maguk az ikonok, azok esztétikai elrendezése mind arra utalnak, hogy sok pénzt és gondot fordítottak a képfalnak az elkészítésére.

Legutóbb 1893-ban újították meg - a jelenlegi restaurálás 2009-ben kezdődött a parókus kezdeményezésére és a helyi hívek összefogásával és támogatásával.

"A jó emberek által, például Benedek Ferenc jászói apát által építtetett itt egy kőtemplom, ami elkészült 1802-ben. Mindig jó emberek segítették az itt élő embereket. Gazdagok és jószívűek. És a mostani időkben is ez mutatkozik meg, hála a Jóistennek" - mondta Kecskés Ferenc, a helyi görögkatolikus parókus

Rudolf Boroš restaurátor szerint nagyon különleges, egyedülálló a pólyáni ikonosztáz. Egyedülálló a gazdag díszítésével és minőségével. A szakember szerint érdekes alkotás, rendkívül jó minőségű munka mind a festői, mind a technológiai oldalát tekintve. Maga az igényes faragás egyedi, domináns, szinte már giccses hatást kelt.

A képeknek a nedvesség a legnagyobb ellensége. Az évtizedek során az ikonok teljesen besötétültek. A restaurátor megtisztította, újra aranyozta, retusálta a képeket, a megrongált farészeket pótolta. A helyi hívek legnagyobb örömére, akik az ügyben nagy összefogásról tettek tanubizonyságot. Pankulics János évek óta főkurátora és gondnoka az egyházközségnek. Rendkívül hálás az elvégzett munkáért, sőt, amiben tudott, ő és családja segédkezet nyújtott. "Én is és az egész családom nagyon örül. Itt dolgozunk rendszeresen. A két fiamat sem kell űzni, hogy jöjjenek templomba. Kiskoruktól jöttek, a fiam ministrál, minden liturgián itt van mellettem."

A bodrogközi kis település alig több mint 500 lelket számlál. A lakosok fele vallja magát görögkatolikusnak. A liturgiákat magyar nyelven tartják, a hívek csaknem 100 százaléka magyarajkú. Bár jóval kevesebben járnak templomba, mint évtizedekkel korábban, az oltár és az ikonosztázion megmentését azonban mindenki a szívügyének tartotta.

Az esemény fontosságát a legkisebbek is átérezték. "Én már jártam hittanra, hogy elsőáldozó lehessek. Akkor is és most is járok ministrálni. Azért járok a templomba, hogy jó legyen, hogy a mennybe jussak, és nagyon tetszenek nekem az ikonosztázionok, mert már szépen csillognak" - mondta Tomojka Mátyás.

A restaurátor abban bízik, az ikonosztáziont sikerült egy újabb nemzedék részére megmenteni a pusztulástól. Mindig van utánpótlás - Tóth Mihály egykori esperes derűsen tekint a jövőbe. "Jelenleg a mi egyházunkban a szabadság által megtisztított létszámcsökkenés megállt. Akik ma nálunk a templomban vannak, tudatos keresztények, tudatos görögkatolikus magyarok. Nagyon jó, mert most már tudjuk, hogy kire és mire lehet építeni a jövőnket" - hangsúlyozta Tóth Mihály.

A Felvidéken magyarajkú görögkatolikusok elsősorban a Kassai Egyházmegyében élnek. Itt 14 parókián 17 magyarajkú görögkatolikus parókus szolgál. A térségben mintegy 10 ezer görögkatolikust számlálnak.

"Az eperjesi szemináriumban 4 magyarajkú papnövendék tanul, tehát az utánpótlás kellően elő van készítve" - véli Tóth Mihály egykori esperes.

Az utóbbi 20-30 évben a vidéken új egyházközségek is születtek. Öt évvel ezelőtt napvilágot látott egy új görögkatolikus imakönyv a szlovákiai magyar hívek számára, emellett évek óta görögkatolikus nyári egyetemet szerveznek a Bodrogközben. A görögkatolikus magyar irodalom Magyarországról ma már korlátlanul hozzáférhető - mondja Mihály atya, akinek egyébként sikerült egyházközségében egy könyvtárat is kialakítania. Jövő tavasszal megnyílhat a Felvidék első magyar görögkatolikus könyvtára is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS