2018. április 17., 12:38

Zselízen is fontos a magyar kisiskolás

A zselízi alapiskola  27 első osztályos tanulóval fog nekivágni a 2018/2019-es tanévnek, derült ki mindez a 2018. április 5–6-án tartott beiratkozások után.

Zseliz_suli
Médialapozó
Fotó: www.alapiskolazseliz.edupage.org

A zselízi alapiskola 27 első osztályos tanulóval fog nekivágni a 2018/2019-es tanévnek, derült ki mindez a 2018. április 5–6-án tartott beiratkozások után.

Legtöbben, szám szerint kilencen, idén is a helyi Cimbora Óvodából érkeztek, de természetesen jöttek ovisok a környező falvakból, Lekérről, Nyírről, Bényből, Sáróból, Kisölvedről, Garamsallóból, Garamszentgyörgyből és Tergenyéről is.

„A két évvel ezelőtti 33 és a tavalyi 38 elsősünkhöz képest, idén kevesebb szülő íratta be hozzánk gyermekét. A pozitívum viszont az, hogy újra két osztállyal fogjuk tudni elkezdeni a jövő tanévet” – nyilatkozta Máté Anikó, a zselízi alapiskola igazgatója.

A beíratott gyermekek szülei biztosak benne, hogy csemetéjük jó kezekben lesz. Csomor Alica, akinek gyermeke szeptembertől már a zselízi alapiskolát fogja látogatni, így vélekedett:

„Fontosnak tartom, hogy gyermekem az anyanyelvén tanuljon, mivel így könnyebben elsajátítja a kellő tudást. Magyarul beszél, magyarul gondolkodik, ezért a magyar nyelvű oktatás számunkra egyértelmű volt. Én is a zselízi alapiskolában tanultam, és nagyon jó emlékekkel és tapasztalatokkal jöttem el onnan; a nyílt nap után pedig teljesen biztosak lettünk benne, hogy jól választottunk, és a kislányunk jó helyen lesz”  

A most még ovis Norbert édesanyja, Rák Veronika, aki férjével együtt korábban szintén a helyi alapiskolában tanult, elmondta:

„Szerintünk egy magyar embernek fontos, hogy megtanulja a magyar helyesírást és a történelmet. Büszke vagyok a zselízi alapiskolára!” 

A zselízi Cimbora Óvodából elballagó 16 gyermek közül 1 kisdiák évet halaszt, 9 a helyi magyar, 6 a helyi szlovák tanítási nyelvű alapiskolát látogatja majd.

A Cimbora Óvoda hosszú évekig két osztállyal működött, az intézmény fokozatos népszerűsítésének is köszönhetően jelenleg három osztállyal rendelkezik.

„Minden évben, beiratkozáskor arra törekszünk, hogy a magyar óvodát magyar gyerekekkel töltsük meg. Sajnos, nincs mindig elegendő magyar jelentkező az osztálylétszámok teljes kitöltésére a születések csökkenése, illetve egyéb ismert tényezők miatt(vegyes házasságok, elvándorlás) . Intézményünk - jó hírnevének és színvonalas oktatási módszereinek köszönhetően - az utóbbi években felkeltette a szlovák ajkú lakosság érdeklődését is. Ezért úgy döntöttünk, hogy ha nincs elegendő magyar jelentkező, akkor lehetőséget biztosítunk szlovák gyerekek felvételére, annak ellenére, hogy tudjuk, ők valószínűleg majd a szlovák iskolában folytatják tanulmányaikat. Természetesen az a célunk, hogy növekedjen a magyar gyerekek létszáma, ezzel is gyarapítva a magyar iskolába jelentkezők számát. Évekkel ezelőtt az a tendencia volt megfigyelhető, hogy sok magyar szülő - továbbtanulási szándékuktól függetlenül - inkább szlovák óvodába íratta gyermekét, ezzel szemben a jelenlegi helyzetkép azt mutatja, hogy a magyar, illetve vegyes házasságból született gyermekek számára a szülők már a magyar óvodát preferálják” – tájékoztatott a zselízi Cimbora Óvoda igazgatója, Csókás Gabriella.

 

Fotó:  www.alapiskolazseliz.edupage.org

Zseliz_suli
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.