2018. április 20., 15:05

Várhatóan növekszik az elsősök száma a Rozsnyói járásban

Az ország más régióihoz hasonlóan a Rozsnyói járásban is zajlik a beíratás. A rozsnyói Fábry Zoltán Alapiskolában legalább két, a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájában egy első osztály nyílik, a pelsőci Dénes György Alapiskolában pedig első alkalommal az iskola történetében az idén az első osztály mellett nulladik osztály is fogadhatja a diákokat.

rv-fabry-01.jpg
Médialapozó

Biztos alapok a Fábry Zoltán Alapiskolában

Hamelli Zsuzsanna, a rozsnyói óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola igazgatója elmondta, az általa vezetett intézményben nagyon jól halad a beíratás, ugyanakkor hangsúlyozta, maga a folyamat sokszor szeptemberig elhúzódik. Mint mondta, már biztos alapokról indulnak, hisz jelenleg két – 16-16 fős létszámú – nulladik osztály van az intézményben, tehát legalább két első osztállyal kezdik majd meg a következő tanévet, illetve igyekeznek majd nulladik osztályt is indítani.

Az idei beíratás során, amely előtt nyílt napot tartottak az iskolában, eddig 15 gyerek írattak be szüleik az iskolába. Hozzátette, az intézmény munkatársai is ellátogatnak a falusi óvodákba, így a szülők helyben is beírathatják csemetéiket.

Az alapiskolában jelenleg 2 első osztály van, melyekben több mint negyvenen tanulnak. A tavalyi évhez képest tehát az idén több lesz az elsős, annak ellenére, hogy a demográfiai mutatók szerint ebben az évfolyamban alacsonyabb a gyermekek száma. Hamelli Zsuzsanna egyúttal rámutatott, hogy a szakközépiskola iránt is nagy az érdeklődés.

„Háromszoros túljelentkezés van a vendéglátós szakon, a belsőépítész szakon kétszeres a túljelentkezés, a fodrász szakon pedig másfélszeres.  Nem kell tehát attól félnünk, hogy a középiskolában nem tudunk osztályt nyitni” – fejtette ki, hozzátéve, most egy érettségiző osztályt is nyitnak, ami nem minden évben sikerül. Emellett két új szakot próbálnak bejegyeztetni a szaktárcánál, ezek a praktikus nő és az építési munkák elnevezést viselik majd a tervek szerint, amelyekkel elsősorban azokat akarják megszólítani, akik az iskola befejezése előtt kerülnek ki az iskolapadból.

A Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola igazgatója hangsúlyozta a kommunikáció fontosságát. „Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szülőkkel, nem lehet előttük bezárni az ajtót, a szociálisan hátrányos helyzetű szülőkkel pedig dupla intenzitással kell kommunikálni, nyíltan megmagyarázni a problémákat. Látnia, éreznie kell a szülőnek, hogy jó helyen van a gyermeke” – szögezte le.

A Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának egész éves munkája meghozta a gyümölcsét

Az intézmény igazgatója, Juhász Edit rámutatott, bár a minisztérium áprilisra tűzte ki a beíratást, de erre az iskola egész évben készül, hogy biztosan tudjon első osztályt nyitni. Ennek érdekében több programot is készítettek.

„Decemberben volt egy adventi ünnepi műsorunk, ahová már meghívtuk a környező óvodákból a gyerekeket a szüleikkel együtt, a műsor keretén belül megtekintették az iskola épületét, hogy megismerjék magát az iskolát, a tanító nénit, egymást” – magyarázta, hozzátéve, farsangkor is hasonló programmal várták a gyerekeket, márciusban pedig az ún. Ugri-nap – amikor minden a béka körül forgott – aratott nagy sikert.

Április elejétől folyik a beíratás, és úgy tűnik, az intézmény egész éves munkája meghozta a gyümölcsét. „Annyit biztosan el lehet mondani, hogy lesz jövőre is első osztályunk. Eddig már 12 gyereket beírattak” – közölte Juhász Edit. Egyúttal rámutatott, az elsősök mellett a kisiskolákból is érkeznek diákok az intézménybe – a negyedik évfolyamba például Szilicéről, az ötödikbe Hosszúrétről –, így a létszám tovább növekszik.

„Tavaly a felső tagozatra annyi átlépő diákunk volt, hogy kitett egy osztályt” – fűzte hozzá. Jelenleg 24 kilencedikes tanul az iskolában, s az igazgatónő szerint az elsősök és a felsőbb évfolyamokban átlépők száma legalább ilyen magas lesz, reményei szerint meg is haladhatja azt.

Annak kapcsán, hogy mi teszi vonzóvá az iskolát az elsősök, illetve szüleik számára, Juhász Edit elmondta, „az értékeink, az eredményeink, amiket produkálunk, hisz jó fejlesztőtanítóink vannak, akik minden gyerekből kihoznak valamit”.

Pelsőcön első alkalommal nyílhat 0. osztály

Kulik Szilvia, a pelsőci Dénes György Alapiskola igazgatója a ma7.sk portált arról tájékoztatta, hogy a 2018. április 16-án tartott ünnepélyes beíratás során 18 gyereket írattak be az intézménybe. „Nemcsak pelsőci gyerekek iratkoztak be, hanem a széles környékről is érkeztek, elsősorban olyan településekről, ahol nincsenek kisiskolák” – magyarázta.

Mint kifejtette, 11-en minden bizonnyal megkezdhetik tanulmányaikat az első évfolyamban szeptemberben, ugyanakkor 7-en még nem iskolaérettek. Ezért az iskola nulladik osztály indítását is fontolgatja. „Ilyen eddig még nem volt, most azonban a körülmények indokolják” – húzta alá az igazgatónő. Egyúttal elmondta, a nulladik osztály megnyitásához legalább nyolc gyerekre lenne szükség, ugyanakkor ez alól az intézmény kivételt is kaphat, s egyelőre úgy tűnik, ez is történik majd, hisz az iskola fenntartója is támogatja a nulladik osztály indítását.

Jelenleg a Dénes György Alapiskolában 168 diák tanul, ebből 14 elsős. Ehhez képest a 18 beíratott gyerek jelentős növekedésnek számít, ugyanakkor a szeptemberi létszám alacsonyabb lehet annak függvényében, hogy nyílik-e nulladik osztály. „Úgy néz ki, hogy az iskola létszámát tartani tudjuk, és ez volt az egyik fő célunk” – hangsúlyozta Kulik Szilvia.

Hozzáfűzte, minden lehetőséget megragadnak, hogy vonzóvá tegyék az intézményt. Különböző sport- és kulturális rendezvényeket tartanak – kiemelte, hogy a Kicsi Hang együttes már kétszer is járt az iskolában –, emellett hetente 2-3 alkalommal próbálják tarkábbá tenni a gyerekek napjait, ilyenkor például sporttevékenység vagy rendhagyó órák, különböző szakkörök várnak a diákokra, illetve időnként baráti iskolák küldöttségeivel találkozhatnak, úszó- és korcsolyatanfolyamon vehetnek részt. „A község által szervezett rendezvényeken is részt veszünk, de az elsődleges hangsúly természetesen az oktatáson van, hogy a gyerekeknek minél többet tudjunk átadni” – zárta tájékoztatását Kulik Szilvia.

rv-fabry-01.jpg
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.