Újabb 30 millió készenlétben a kollégiumfelújításra

ma7 | TASR 2018. július 15., 15:49

Már az idén meríthetnek a főiskolák és egyetemek abból a pénzcsomagból, amit a katasztrofális állapotban lévő kollégiumok felújítására különítettek el, jelentette ki Martina Lubyová oktatási miniszter. Hogy ki juthat forráshoz a 30 millióból, az attól függ, hogy haladnak az egyes iskolák az első szakasz felújításaival.

Fotó: TASR

A kormány a kollégiumok rekonstrukciójára összesen 50 millió eurót különített el. Ebből az első 20 milliót még júniusban elküldte az egyetemek számláira, további 30 milliót pedig 2019-ben és 2020-ban lehet felhasználni. A maradék 30 millióra azok „pályázhatnak”, akik még az idén elköltik az első szakaszban kapott támogatást. Azok az intézmények, amelyeknek ez sikerül, kérvényezhetik a támogatást az újabb 30 millióból, aminek egy részét akár még az idén meg is kaphatják.

Az idén a pozsonyi, kassai, eperjesi, nagyszombati, nyitrai, besztercebányai, zsolnai, trencséni, rózsahegyi, zólyomi és komáromi főiskolai kollégiumok esnek át felújításon. Hasonló méretű rekonstrukcióra még nem volt példa Szlovákia történetében. Viszont tovább már nem lehetett halogatni, hiszen évtizedekig nem jutott pénz erre a célra. A diákok sokszor már-már embertelen körülmények között voltak kénytelenek lakni főiskolai és egyetemi tanulmányaik idején. Végül ők, saját maguk harcolták ki, hogy kormány a zsebébe nyúljon. A legnagyobb pénzinjekciót a pozsonyi egyetemek kollégiumai – ezekből van a legtöbb és ezek a legnagyobbak – kapták, amelyek a felújításra 8.107.710 eurót költhetnek el.

Kinek több, kinek kevesebb jut

A pozsonyi Comenius Egyetem számlájára, a kommunikációs osztály tájékoztatása alapján, 3.150.917 euró érkezett június 19-én. A Szlovák Műszaki Egyetem is forrásokhoz jutott, 3.956.793 euró összegben. A Közgazdaságtudományi Egyetem internátusainak felújítására pedig 1 millió euró jut a pénzcsomagból.

Nagyobb összegű, 1.038.000 eurós támogatást kapott a kassai Šafárik Egyetem, valamint az Állatorvosi Egyetem is, ahová 495.939 euró érkezett. A Kassai Műszaki Egyetem 3 millióból kezdhette el internátusai rendbe tételét.

Milliót meghaladó összegeket fordíthat internátusai korszerűsítésére az eperjesi, a zsolna és a zólyomi egyetem, valamint a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem. Jó pár főiskola és egyetem pedig több százezer eurót kapott erre a célra. Néhánynak viszont csak pár tízezer euró jutott, mint amilyen például a számunkra fontos komáromi Selye János Egyetem, ahová 50 ezer euró kerül.

A pénzcsomag elosztásában nyilván szerepet játszott az egyetem nagysága és életkora is, hiszen az új egyetemek, amiből Szlovákiában elég sok van, még nincsenek annyira rászorulva diákotthonaik felújítására, mint a régebbiek, amelyek már a rendszerváltás idején is igencsak lepusztult állapotban voltak.

0 HOZZÁSZÓLÁS