Kiss Beáta

2019. szeptember 04., 12:55

Új fejezet a közoktatási törvényben?

Parlament elé kerül a szlovákiai nemzetiségi oktatásügy témája.  Egy olyan törvénytervezet, melyre régóta várunk, melyről sokat beszélünk, s amelynek benyújtása már-már megkésett. Nevezetesen a nemzetiségi oktatásügy fogalmának rögzítése a közoktatási törvényben.

Mielőtt bárki fanyalgással vádolna, mondván savanyú a szőlő, hisz a konkurens párt képviselői tették meg ezt a lépést, szeretném leszögezni, maga a tény örvendetes. Ám kérdések, kérdőjelek felmerülnek. A legalapvetőbb:

miért épp most, miért csak most?

Hisz erről a témáról a jelenlegi választási ciklus első részében a magyar - magyar párbeszéd során megállapodás született. Az MKP akkor egész konkrét javaslatokkal állt elő, melyek a felvidéki magyar iskolák életében lévő problémák kezelését szolgálják. Látom, e javaslatok egy része a törvényjavaslatba bekerült.

Ugyanakkor már évekkel ezelőtt a magyar-szlovák kisebbségi vegyesbizottság határozata is rögzítette, hogy a nemzetiségi oktatásügy önigazgatását meg kell teremteni, bele kell szőni a közoktatási törvénybe.

A Tanuló Szlovákia stratégiai tervezet társadalmi vitája során szintén megtettük javaslatainkat, szóban és írásban egyaránt. Időközben közel öt év telt el.

Most, amikor lejár a kormányzó pártok koalíciós szerződése, amikor csekély esély mutatkozik a megvalósításra, amikor közeledik a választási kampány, végre napvilágra került a törvénytervezet.

Csak margóra jegyzem meg, egy ilyen fontos, a felvidéki magyarság számára életbevágó kérdés esetében a minimum elvárható igény az lett volna, hogy magyar vonalon társadalmi  - szakmai vitára kerül sor e témában. Így elkerülhető lett volna az a lélek mélyén megbúvó gyanú, hogy a renomé javítása, a magyar választók visszahódítása, az önérdek vezérli jelen pillanatban a beterjesztőket. A magyar iskolák ennél sokkal többet érdemelnek.

S ha már a törvénytervezetnél tartunk,

szükséges lett volna közösségünkön belül megtárgyalni, milyen módon fognak ebbe az önigazgatást célzó helyzetbe illeszkedni a fenntartók, mint ahogy nem világos az sem, milyen módon történik majd ezen iskolák finanszírozása.

Pozitív diszkrimináció nélkül ugyanis az egész módosítás jó lehet, de nem elégséges. Kis létszámú iskoláink sorra szűnnek meg, s noha járható út helyenként az iskolaközpontok kialakítása, az nem mindenütt megoldás.

 A végeken a kicsi iskolák léte vagy nem léte az ott élő magyar közösség fennmaradásának feltétele.

Így a jelen tervezet tovább gondolása szükséges, amennyiben a cél nem a politikai haszonszerzés, hanem a valódi megoldásra való törekvés.

A szerző az MKP oktatási és kulturális alelnöke.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Nagy Miskó Ildikó 2019. szeptember 15., vasárnap

Sikeresen pályázott a hetényi alapiskola

Sokkal több jut a tehetséggondozásra és a pedagógusok munkájának díjazására. 

B. Vida Júlia 2019. szeptember 15., vasárnap

Hogyan tanítsuk meg a gyermekeinket szlovákul?

A kommunikációra és az idegennyelv-oktatási módszerekre kell helyezni a hangsúlyt.

Nagy Miskó Ildikó 2019. szeptember 13., péntek

Kövér László a 15 éves Selye János Egyetem tanévnyitóján: a közép-európai népeknek össze kell fogniuk!

Megalakulásának 15. évfordulóját ünnepelte Szlovákia egyetlen magyar tannyelvű felsőfokú oktatási intézménye, a komáromi Selye János Egyetem. 

ma7 2019. szeptember 11., szerda

Még pár hetet várni kell az oktatási-nevelési támogatásra

Szeptember végén, október elején érkezhet a pénz.

Farkas Iván 2019. szeptember 11., szerda

A Baross Gábor Tervben javasolt megoldás jobbnak tűnik

Elvárás, hogy a tantárgyat szakpedagógus vagy képesített közgazdász oktassa, ne a polgári neveléstan keretében más szakképesítésű tanárok.

ma7 2019. szeptember 10., kedd

Tudományos munka, amellyel csak nyerhetünk

A regisztráció határideje szeptember 18., a munkát szeptember 25-ig lehet feltölteni.

Száraz Dénes 2019. szeptember 07., szombat

Ingyenes-e az „ingyenebéd”?

Ha jó a kormány, jól teljesít az ország és dübörög a gazdaság, akkor lehet adakozni a népnek, bővíteni lehet a szociális juttatások körét is. Ennek a filozófiának a jegyében kezdte el támogatni az állam a parlamenti választások előtt pár hónappal az óvodás és alapiskolás gyerekek iskolai étkeztetés&

ma7 , B. Vida Júlia 2019. szeptember 04., szerda

Már nem kell iskolalátogatási igazolás a családi pótlékhoz

Ezt a hónap elején érvényben lépett törvény értelmében maga a hivatal szerzi be az oktatási minisztérium információs rendszeré

ma7 | TASR 2019. szeptember 03., kedd

A nemzetiségi iskolák fogalmának meghatározását javasolja a Most-Híd

Az oktatás alapvető céljait és alapelveit a javaslat úgy egészíti ki, hogy az tükrözze a kisebbségi oktatás sajátosságait.

Virsinszky Tamás 2019. szeptember 02., hétfő

Átadták a Gólyavár óvodát és a református iskolát Rimaszombatban

Ünnepi tanévnyitó istentiszteletet tartottak vasárnap a rimaszombati református templomban, melyet követően sor került az egyházközség Gólyavár óvodájának és alsó tagozatos általános iskolájának az átadására. A magyar kormány támogatásából felépült intézmények átadásá

Vélemény
Száraz Dénes: Össze-visszafogások

Felvidéki magyar kirakós.

Haják Szabó Mária: Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián: Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.