2019. március 21., 18:20

Turczel Lajos nevét vette fel a szalkai iskola és óvoda

A névadó ünnepség a helyi temetőben vette kezdetét, Turczel Lajos sírjánál, ahol Tóth László költő a Szlovákiai Magyar Írók Társasága nevében emlékezett a falu neves szülöttjére. A koszorúzás alatt a helyi diákkar előadásában hallhattuk a szintén helyi Vox Juvenilis énekkar saját szerzeményét a tanár úr életéről.

nevado-1-bokor-copy-.jpg
Galéria
+10 kép a galériában

Az ünnepség az alapiskola és óvoda nagytermében folytatódott, ahol Zalaba Zsófia, az intézmény igazgatója kifejtette, kötelességüknek tartják diákjaikkal megismertetni Turczel Lajos tartalmas életművét és tudatosítani bennük, hogy tanintézményük névadója legendás munkabírású, az új ismeretek befogadására mindig kész, szerény, emberségéről is híres, tudós ember volt.

Cagala Szilvia a község polgármestere ünnepi köszöntőjében elmondta, örömére szolgál, hogy az iskola méltó nevet kapott, és ez a név nem lehet más, mint a falu hírességének, a felvidéki magyarság fáradhatatlan tanár urának, Turczel Lajosnak a neve.  Kiemelte, munkássága, a közösségért érzett felelősségtudata és szerénysége generációk számára példa.

A polgármester asszony dióhéjban ismertette a tudós tanár munkásságát.

Turczel Lajos 1917. szeptember 2-án született Ipolyszalkán.  Az elemi iskolát a faluban végezte, majd Ipolyságra járt polgári iskolába. Az érsekújvári gimnáziumban érettségizett 1938-ban. Beiratkozott a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karára, 1942-ben doktorált. Védőügyvédként dolgozott és szabadidejében levéltárakba, könyvtárakba járt. Tevékenysége során a magyar tudományos és kulturális élettel foglalkozott. A hatvanas években kezdte kutatni a két világháború közti időszakot. Munkáival jelentősen hozzájárult a korszak megismeréséhez. 1951-1959 között a komáromi gimnázium és óvónőképző igazgatója, közben 1951 – 1954 között a pozsonyi pedagógiai főiskolán tanulmányokat folytatott magyar nyelv szakon. 1959-től nyugdíjba vonulásáig a Komenský Egyetem magyar tanszékén oktatott. Több mint húsz állami kitüntetést kapott. 2007. szeptember 26-án hunyt el. Szülőfalujában, Ipolyszalkán helyezték örök nyugalomra.

Cagala Szilvia még kifejtette, a képviselő-testület tagjaival mindent megtesznek azért, hogy fenntartsák az iskolát és abban megfelelő feltételeket biztosítsanak a diákoknak és a pedagógusoknak.

„Elkötelezetten hiszek abban, hogy az anyanyelven való oktatás biztosítása nemzeti identitásunk megőrzésének alapvető feltétele. A magyar anyanyelvű gyermek számára a magyar iskolán keresztül vezet az út az érvényesüléshez”

– emelte ki.  

Igaz, hogy az iskola csak most vette fel híres szülöttje nevét, de emlékét már sok évtizede ápolják. Található az iskolaépületben Turczel Lajos emlékszoba, ahol helyet kaptak személyes dolgai, füzetei, kéziratai, fényképek az életéből, de az iskola bejáratánál is tábla őrzi emlékét. „Tiszteletre méltó, hogy a háború nehéz időszakában is kitartó volt, tanulni akart, és el is érte kitűzött célját. Inspirálja ez a fiatal generációt, hogy van miért küzdeni, az álmok elérhetők, ha teszünk értük” – hangsúlyozta ki beszéde végén a polgármester.

Az ünnepség keretében vehette át Zalaba Zsófia igazgatónő az iskolaügyi minisztériumtól a névfelvételt engedélyező okiratot. Magyar György Ipolyszalkáról származó párkányi szobrász pedig „Kincset hoztam, hogy szétosszam” című Turczel Lajosról készült szobrát nyújtotta át neki.

A névadót kedves kultúrműsor körítette, ahol felléptek az óvodások, a Botorkáló és a Rikkancsok gyermek néptáncegyüttesek, a 8. osztályosok egy általuk készített prezentációval emlékeztek a névadóra.

Az iskola tanulói és pedagógusai még Turczel Lajos egy régi kívánságát is teljesítették. A tanár úr régebben megmentette Tinódi Lantos Sebestyén A szalkai mezőn való diadalról értékes dallamát és hitte, egyszer majd a szalkai gyerekek valamilyen rendezvényen eléneklik ezt. És most jött el az alkalom.

 

 

 

nevado-1-bokor-copy-.jpg
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.