2019. április 3., 11:46

Tesztelés9: a magyar felmérő idén is komoly próba elé állította a diákokat

Április 3-án megkezdődött a kilencedik osztályos diákok tesztelése. Országos szinten 41 700 tanuló vesz részt a Tesztelés9 elnevezésű tudásszint-felmérőn. Míg a matematikateszt megfelelő feladatokat kínált, addig a magyar felmérőn ismét igencsak komoly és borús arccal dolgoztak a diákok.

Tesztelés9
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NúCEM) által koordinált tesztelésen idén már nemcsak az alapiskolák kilencedikesei mérettetnek meg, hanem a nyolc évfolyamos gimnáziumok negyedikesei (kvartásai) is. A Tesztelés9 tudásszint-felmérés 1448 általános iskolában és 123 gimnáziumban valósul meg április 3-án és 4-én.

A Felvidéken 2562 magyar végzős írja a tesztet. Április 3-án, szerdán reggel matematikából, majd rövid szünet után, 10:35-től 11:45-ig magyar nyelv és irodalomból bizonyítanak a diákok.

 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A 2019-es évben a NúCEM több változtatást is eszközölt, mivel a feladatok szerkezete és terjedelme is változott. A magyar és ukrán tannyelvű iskolák esetében két napon át zajlik a Tesztelés9.

Csütörtökön, április 4-én a magyar tannyelvű oktatási intézményekben szlovák nyelv és szlovák irodalomból mérettetnek meg a végzősök. Ezúttal nemcsak a tesztkérdések várnak a magyar diákokra a szlovák felmérőben, hallgatás útján történő szövegértéssel is meg kell birkózniuk. A tesztlapok 30 feladatot tárnak a diákok elé. Míg a matematika felmérésnél 90, addig a magyar és szlovák nyelvi tudásszint-felmérőn 70 perc áll a diákok rendelkezésére.

A termekben felügyelők arra biztatják a diákokat, ne hagyjanak üresen válaszmezőket és éljenek az idővel hatékonyan.

Irodalmárokat és nyelvészeket is gondolkodóba ejtő kérdések

A magyar diákok szerda délelőtt adták le a kitöltött matematika feladatlapokat, nézeteik szerint a matematika felmérés az átlagos tanulók képességeinek megfelelő szintű volt, a feladványok érthetően és pontosan voltak megfogalmazva. Ezzel szemben a magyar nyelv és irodalmi felmérő idén is komoly próba elé állítja még a legrátermettebb diákokat is.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A tesztben található reneszánsz korabeli kiindulószöveg alaposan megdolgoztatta a végzősök gondolkodását, valamint kérdéses az is, tudják e a 14-15 éves gyerekek, ki a poeta doctus és egyértelműsíteni tudnak-e olyan válaszokat, amelyek még az irodalmárokat és nyelvészeket is gondolkodóba ejtenének. Az idén újdonságnak számító rövid válaszadós feladatok némelyikénél nem egyértelműsített a vesszők, valamint kis és nagy kezdőbetűk használatára vonatkozó utasítás.

Tesztelés9
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.