2019. november 4., 10:46

Szlovákiában egyre kevesebben végeznek az egyetemeken

Túl sok az egyetem a lakosok számhoz viszonyítva, és ezért az oktatás minősége is alacsonyabb. Ez is egy magyarázat, amelyet gyakran hallunk a legmagasabb iskolai képzésről. Ma Szlovákiában 20 közegyetem, 3 állami és 15 magán egyetem működik. Az is tény, hogy a diplomások száma nyolc éve folyamatosan csökken. Míg 2011-ben 41 843 volt a számuk, ebben az évben csak 29 258, azaz 30% -kal csökkent, mutatják az Oktatási Minisztérium adatai.

foiskolak-1.jpg
Médialapozó

Ez is hozzájárul, hogy lemaradunk a legfejlettebb országoktól.

Szlovákiában a 25-34 éves korosztályban az emberek 37% -a rendelkezik diplomával, míg az OECD-országokban az átlag 44%.

Az állam a lemaradás okait a demográfia területén látja. A szakértők inkább az alacsonyabb oktatási színvonallal magyarázzák, ami miatt a diákok inkább a tekintélyes külföldi egyetemeket választják.

Mindenesetre ezt megérzi a munkaerőpiac is. A diplomával rendelkezők száma csökken, viszont az ő irántuk való igény nem csökken. Nikola Richterova, a profesia.sk portál munkatársa szerint

az első fokú egyetemi végzettséget igénylő állásajánlatok aránya az elmúlt négy évben tíz százalékon stabilizálódott, míg a második szintet követelőé nyolc százalék körül.

A jövő sem tűnik rózsaszínűnek. A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai azt mutatják, hogy 2060-ra Szlovákiában várhatóan jelentősen csökken a produktív népesség száma, és az időskorúak nagy aránya a társadalom minden területére hatással lesz. Ugyanakkor a minisztérium a demográfiát tekinti a fő problémának a diplomások számának csökkenésében. A 2009 és 2018 közötti években a 19 évesek száma majdnem egyharmadával csökkent.

Miközben ez a fiatalok száma csökken, a külföldre távozó hallgatók száma növekszik. Ehhez hozzájárult Szlovákia EU-csatlakozása is, amely lehetőséget adott arra, hogy külföldön tanulhassanak, ugyanolyan feltételek mellett, mint a helyiek, az oktatás jobb minőségének reménye mellett.

A szakértők szerint két fő okra vezethető vissza a szlovákiai felsőfokú oktatás mélyrepülése.

 Túl sok van belőlük, és senkinek sincs bátorsága lekapcsolni a legalacsonyabb színvonalúakat a közfinanszírozásról.

Az minőség emelésének egyik lehetősége az új akkreditációs standardok használata.

A minőség felelősségének hangsúlya inkább az egyetemek felé tolódik el, ezzel megerősítve autonómiájukat. Másrészről, az új akkreditációs szabályok arra kényszerítik az iskolákat, hogy nagyobb mértékben nyissanak és reagáljanak a társadalom sokszínű szükségleteire 

- magyarázta Robert Redhammer, a Szlovák Akkreditációs Ügynökség igazgatóságának elnöke. A nyilvánosság december elejétől véleményezheti majd az új szabványokat, amelyek 2020 márciusában léphetnek érvénybe.

foiskolak-1.jpg
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék