Szakkollégiumi tagságra buzdít az Esterházy Akadémia

Illés Bernadett 2019. július 20., 14:03

A fiatalok számára szükséges az inspiratív környezet, amely elősegítheti jövőbeli kibontakozásukat a választott szakma területén - egyeztek meg az "Így neveld a tehetséged" című fórum résztvevői, a Gombaszögi Nyári Táborban csütörtökön.

Fotó: Illés Bernadett

Az Esterházy Akadémia által szervezett beszélgetésen az előadók a szakkollégiumok és egyéb tehetségkutató intézmények fontos szerepére hívták fel a közönség figyelmét.

A motiváció feltüzelése az első lépcsőfok. Az ember csak akkor fejlődhet, ha olyan feladatokat keres magának, amit ő akar megoldani, tehát van motivációja, mondta el Duray Miklós, a Szövetség A Közös Célokért egyesület elnöke. Hozzáfűzte, hogy a tehetség jelenléte az elmúlt generációk kapcsán nem változott, viszont a kihívások igen.

Feledy Botond, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora kiemelte, mennyit számít egy diák életében, ha a tanára motiválja. Beszámolt egy külföldi kísérletről, amely bebizonyította, hogy a hallgatók számára a dicséret jobb teljesítményt eredményezett. Duray hozzáfűzte, hogy a tehetséges diákot a saját szintjén kell kezelni, míg a kevésbé tehetséges tanulókat nem szabad szidni. Saját tapasztalatai alapján ismertette, hogy egy kötetlen tanórai beszélgetés alkalmávala diákok sokkal inkább kibontakozhatnak.

A szakkollégiumok mentorokkal kötik össze a hallgatókat, akik igénylik a beszélgetést, jegyezte meg Feledy. Rámutatott:  probléma az, ha a szülők, nagyszülők és ismerősök a gyermek helyett maguk akarják megtervezni annak útját.

Vincze Gábor, az Esterházy Akadémia növendéke azt mondta, hogy a szakkollégiumok fő feladata a közösségépítés, a hallgatók csapattá kovácsolása, amelyben szakmai személyzet van segítségükre.

Képgalériánk:
Fotó: Illés Bernadett

0 HOZZÁSZÓLÁS