Nyílt napot tartottak a Kassai Műszaki Egyetemen

Fábián Gergő 2019. október 16., 14:20

Több ezer alap- és középiskolás diák vett részt a Kassai Műszaki Egyetem idei nyílt napján, amelyen az egyes karok bemutatták, milyen tanulmányokat lehet folytatni az intézményben, illetve milyen tudományos munka folyik ott. A rendezvényen Peter Pellegrini miniszterelnök is részt vett.

Fotó: TASR

A Kassai Műszaki Egyetem (TUKE) célja a nyílt nappal, hogy bemutassa akkreditált tanulmányi programjait, illetve azt, milyen gyakorlati alkalmazása van a tudományos kutatásnak, de a diákokra különböző kiállítások, attrakciók és sportolási lehetőségek is vártak.

Stanislav Kmeť, az egyetem rektora elmondta, a TUKE nyílt napján évente körülbelül négyezer tanuló vesz részt, akikkel ismertetik, mi mindennel foglalkoznak az egyetemen, s ez pozitív hatással lehet annak kiválasztásánál, később melyik intézményben folytatják felsőfokú tanulmányaikat. Hozzátette, az egyetem új akkreditációs eljárást tervez. „Különböző tanulmányi szakokat szeretnénk integrálni, készülünk az ezzel kapcsolatos akkreditációs folyamatra, mindemellett bekapcsolódunk különböző hazai és nemzetközi tudományos projektekbe” – mondta a rektor.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

A nyílt nap megnyitójának vendége Peter Pellegrini miniszterelnök volt. Elmondása szerint részvételével a műszaki oktatást kívánja támogatni. „Szlovákiának szüksége van a lehető legjobban felkészült munkaerőre, főleg azokon a szakterületeken, amelyeket a műszaki egyetemeken oktatnak. Nyíltan kimondom, hogy bár sokan tanulnak egyetemeken, de olyan szakokon, amelyekre az országnak nincs szüksége, s ennek meg is van az eredménye” – fogalmazott. Hozzátette, ezért arra szeretné biztatni a szülőket és a leendő egyetemistákat, hogy műszaki szakokat válasszanak. „Itteni jelenlétem bizonyos szinten tükrözi a kormány és az egész közösségünk azon szándékát, hogy ismét ilyen irányba tereljük a fiatalok érdeklődését, ugyanis volt egy időszak, amikor teljes mértékben a könnyebb szférák felé fordultak” – mondta Pellegrini, aki maga is a Kassai Műszaki Egyetem diákja volt.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

A Kassai Műszaki Egyetem 9 karán jelenleg több mint 9100 hallgató tanul, 13 százalékuk külföldi diák. Ők Kmeť rektor tájékoztatása szerint a világ 45 országából érkeztek Kassára.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS