cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. szeptember 2., 14:44

Négy újdonságot hozott az új tanév, de a tankönyvek most is hiányoznak

Csaknem 660 ezer diák, köztük több mint 58 ezer kiselsős ült be ma az iskolapadokba, hogy a következő tíz hónapban tudásban gyarapodjon. Vajon mire számíthatnak az új tanévben?

Beíratkozás 2019
Fotó: egyhazgellei.alapiskola

A tanulókra a 2019/2020-as tanévben 190 iskolában töltött és 92 szünidős nap vár.

Az idén először 100 eurós iskolakezdési hozzáárulást kapnak az elsős gyermekek szülei.

A támogatást csak októberben, a családi pótlékkal együtt fizetik ki, miután az illetékes hivatal meggyőződött arról, hogy a gyermek valóban elkezdte az iskolát. A 100 eurós iskolakezdési pénzcsomag automatikusan jár minden elsős szülőnek, sehol sem kell kérvényezni.

Könnyítést jelenthet az alapiskolás szülők számára, hogy az állam ingyen ebédet biztosít a diákoknak.

Jobban mondva, napi 1,20 euróval dotálja az iskolai étkeztetést, amit alapanyagokra kell fordítani. Szépséghibája az intézkedésnek, hogy a működési költségeket (villany, szakácsok fizetése, konyhai felszerelés) viszont – ha azokat nem vállalja be az iskolafenntartó, vagyis a községek – a szülőknek kell fizetniük.

Az oktatási tárca sikerként könyveli el, hogy 9,5 százalékkal emelték a kezdő pedagógusok (óvónők, alap- és középiskolai tanárok) fizetését.

Ennek köszönhetően az kezdő óvónők fizetése, a minisztérium adatai szerint, 671 euró, a tanítóké és tanároké pedig 831 euró lesz. 2020 január elsejétől pedig újabb valorizáció várható.

Az oktatást illetően változás, hogy az alapiskolák 3. osztályától már nem kötelező az angol, ha az iskola úgy dönt, más nyelvet is választhat első idegen nyelvnek.

Az angol 7. osztálytól kezdődően lesz kötelező azoknak, akik addig más idegen nyelvet tanultak. Az angol nyelv „elsőbbségének” megszüntetése nem kötelező, az iskolavezetés döntésén múlik.

Ami viszont évek óta égető gond és most sem változott, az a tankönyvhiány.

A minisztérium adatai szerint az iskolák tankönyv-ellátottsága 75 százalékos, a legnagyobb gondok a középiskolákon mutatkoznak. Martina Lubyová tárcavezető sikerként könyveli el, hogy hivatalba lépése óta jelentősen megemelték a tankönyv-támogatást, és sikerült a 38 százalékos ellátottságot a duplájára emelni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.