Négy főiskola már elköltötte a kollégiumfelújításra kapott pénzt

ma7 2018. december 12., 15:13

Abból a 20 millió euróból, amit a főiskolai kollégiumok felújítására 2018-ban felszabadítottak, négy intézmény már el is költötte a támogatás összegét. Ezt Martina Lubyová oktatási miniszter jelentette ki a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem diákotthonában, az Ifjú Gárdában (Mladá Garda) tett látogatása során. Ez jó jel, talán valóra válhat, hogy néhány éven belül minden szlovákiai főiskolai diákotthon az európai standardnak megfelelő, 21. századi körülményeket biztosít a jövő értelmiségének.

Felújított tanulószoba az Ifjú Gárdában Fotó: TASR

A trencséni Alexander Dubček Egyetem, a Kassai Állatorvosi Egyetem, a Besztercebányai Művészeti Akadémia, valamint a nagyszombati Szent Cyrill és Metód Egyetem már kimerítették a rendelkezésükre álló összeget.

A többi egyetem és főiskola pedig aszerint halad a felújítási munkálatokkal, amilyen gyorsan sikerül lebonyolítaniuk a közbeszerzéseket és ahogy össze tudják hangolni a kapott anyagi támogatást a saját forrásaikkal. De a haladás és fejlődés látható, jelentette ki a tárcavezető. Rögtön hozzátette azt is, jövőre újabb 30 millió eurót szabadítanak fel a kollégiumok rekonstrukciójára. Az állam összesen 50 milliót ígért a katasztrofális állapotban lévő főiskolai kollégiumok rendbe hozatalára.

Az egyetemek és főiskolák rektorai megegyeztek egy elosztási kulcsban, ennek értelmében a Szlovák Műszaki Egyetem 8,6 millió eurót kapott a rekonstrukcióra, tette hozzá Peter Kažimír pénzügyminiszter. Elmondta azt is, ez idáig 4 millió eurót utaltak át az egyetemnek, amiből az intézmény 2 milliót költött el, s ebből 600 ezret az Ifjú Gárda rekonstrukciójára. A miniszter megemlítette azt is, hogy az egyetemek az EPC projekteken keresztül is pénzhez juthatnak, melyekből energiatakarékosabbá tehetik az épületeket.

Képgalériánk:
Miniszterek viziten Fotó: TASR

Az idei évre jóváhagyott 20 millió eurónak november 8-ig csak a 27 százalékát költötték el az egyetemek. Ennek oka, hogy sok szabályt kell betartaniuk a források merítéséhez és a közbeszerzések is nagyon elhúzódhatnak, mondta az oktatási tárca vezetője. Az iskolák azonban a késlekedések miatt nem esnek el nekik a megítélt támogatási összegektől.

A Récsei úton található Ifjú Gárda diákotthon a Szlovák Műszaki Egyetem legrégebbi kollégiuma. Főleg gépész- és vegyész hallgatók laknak itt, összesen 1379-en. Az egyetem saját forrásaiból az utóbbi nyolc évben mintegy 2,4 millió eurót költött a korszerűsítésére. Jelenleg a szobabelsőket szeretnék felújítani, de az infrakstruktúra teljes modernizálásával, vagyis a víz- és villanyvezetékek cseréjével, tájékoztatott a miniszteri viziten Robert Redhammer, az egyetem rektora.

Mint ismeretes, az utóbbi években-évtizedekben a szlovákiai egyetemek és főiskolák kollégiumai rendkívül rossz műszaki állapotba kerültek, hiszen a legtöbb megépítése óta nem esett át felújításon. A tarthatatlan helyzetre, az embertelen lakhatási körülményekre a diákok érdekvédelmi szervezete többször is nyomatékosan hívta fel a figyelmet. Ennek hatására a kormány úgy döntött, hogy 50 millió eurót szabadít fel, amiből elkezdődhet az ország történetének legnagyobb internátusfelújítása. Az összegből 20 milliót hagytak jóvá az idei évre, a további 30 millió pedig 2019-ben és 2020-ban kerül felhasználásra.

Forrás: TASR

0 HOZZÁSZÓLÁS