2018. április 18., 10:00

Nagymegyer, Bős, Somorja: 154 beíratott gyermek

A legmagyarabb vidéknek számító Dunaszerdahelyi járás négy városa közül háromban már lezajlott a beíratás. Örvendetes, hogy sehol sem csökkent a jövendő kiselsősök száma, bár jelentősebb létszámnövekedés sem történt. A diáklétszám stagnálásról lehet inkább beszélni, amin csak a demográfiai helyzet javulása tudna nagyobbat változtatni. Ennek azonban egyelőre semmi jele.

iskola - illusztráció
Fotó: pixabay.com
Nulladik osztályuk is van

A nagymegyeri Bartók Béla Alapiskolába eddig 61 kisgyermeket írattak be, de az igazgató, Soóky Marián szerint, ez még nem a végleges adat.

„Szeretnénk három első osztályt nyitni, de sok függ attól, hogy a beíratott gyermekek közül ki kap halasztást. Ez a szám különben átlagosnak tekinthető, hosszú évek óta 55-60 gyermeket szoktak beíratni alapiskolánkba. Működik a nulladik osztályunk is, ahová a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek járnak” – tudtuk meg az iskolavezetőtől. Nemcsak megyeriek járnak az intézménybe, hanem a környékbeli falvakból is jönnek diákok.

Arra a kérdésünkre, mennyire jellemző, hogy a szülők halasztást kérnek gyermekeik számára, azt válaszolta, hogy az idén meglehetősen sok a nyári születésű gyermek, akik közül – szakember tanácsára – többen valószínűleg még egy évig az óvodában maradnak. A kisdiákok egyébként rengeteg szakkörből választhatnak, ahol képességeiket fejleszthetik. Soóky Marián szerint a legfontosabb, hogy az iskola a gyermekek második otthona legyen, szeressenek oda járni.

Jövőre kiugróan sok kiselsőst várnak

A Csallóköz legifjabb városában, Bősön 38 kisgyermeket írattak be az Amade László Alapiskola első osztályába.

„Ez még nem a végleges létszám, április végéig várjuk a jelentkezőket, ma is vitt el nyomtatványt az egyik anyuka. A tavalyi 36 beíratott elsőshöz képest ez kis növekedés. Nehéz évek vannak mögöttünk, hiszen például 2005-ben csak 21 elsősünk volt, ezért akkor csak egy osztályt tudtunk nyitni. Nemcsak idevalósi gyermekeket írattak be iskolánkba, de Bakáról – ahol tavaly szeptemberben megszűnt az iskola és ezért a legtöbb gyermek innen érkezik –, valamint Vajkáról, Doborgazról, Bodakról, Nyáradról is lesz kiselősünk. Ez azt jelenti, hogy két osztályt tudunk nyitni szeptemberben” – újságolta örömmel Sebő Renáta igazgató.

Mindjárt hozzá is teszi azonban, hogy az aranyidők már elmúltak, amikor az elsősök száma száz körüli volt (még a kilencvenes években is) és rendszeresen négy első osztályt nyitottak. Jelenleg 311 diákjuk van, jövőre emelkedni fog létszám. A két magyar óvodával jó kapcsolatot ápolnak, s az óvodavezetőktől már tudják, 2019-ben kiugróan sok kisgyermek kerül iskolaköteles sorba.

Idén is meglesz a három első osztály

A somorjai Corvin Mátyás Alapiskolába a hétvégén 55 kisgyermeket írattak be szüleik. Ez a tavalyi 44-hez képest növekedést jelent, ám tavalyelőtthöz képest csökkenést, amikor is 61 kiselsősük volt, tájékoztatott Bugár Gabriella, az iskola igazgatója. Elmondta azt is, a város közvetlen környékéről, Gútorról, Békéről, Illésházáról, Bacsfáról – ez utóbbi faluban nincs iskola – is több kisgyermek kezdi meg ősztől náluk a tanévet.

„Úgy tapasztaljuk, hogy hullámokban változik a beíratott gyermekek száma. Az utóbbi években növekvő tendencia látszik, hiszen három első osztályt tudunk nyitni. Felújított épületben fogadjuk a gyermekeket, és az oktatás színvonala is jó, amit az országos mérések is alátámasztanak. A szlováknyelv-tanításban új módszereket alkalmazunk. Olyan korban élünk, amikor a fluktuáció is szerepet játszik a gyermekek létszámának alakulásában. Talán soha nem volt annyi költözés, mint mostanában” –  mondta az iskolavezető.

A Csallóköz szívének számító Dunaszerdahelyen a legtöbb iskolában hétvégén kezdődik a beíratás, ezért azok eredményéről később számolunk be.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.