2018. április 18., 11:14

Melyik komáromi alapiskolában működhet nulladik osztály?

A komáromi Munka Utcai Alapiskola vezetősége facebookos oldalán tette közzé, hogy a portálunkon április 13-án megjelent Komárom magyar iskoláiba 248 gyermeket írattak be című cikkünkből szereztek tudomást egy számukra meglepő információról, mely szerint a nulladik osztály már csak a Munka Utcai MTNY Alapiskolában működhet, s oda is csak a hátrányos helyzetű gyermekeket lehet beíratni. Korábban a felkészítő évfolyam csupán az Eötvös Utcai MTNY Alapiskolában működött.

Iskolai diák
Fotó: pexels.com

Az iskolavezetés szerint ez az állítás azonban alaptalan:

A fenntartó nem hozott ilyen döntést, s iskolánk sem kapott olyan utasítást, hogy csak nálunk nyílhat nulladik osztály. Ellenkezőleg: egy pár hónappal ezelőtti igazgatói gyűlésen mind a három városi fenntartás alatt működő magyar tannyelvű alapiskola vezetője feladatul kapta, hogy intézményük készüljön fel nulladik osztály megnyitására, mivel a városban és az egyes városrészekben élő szociálisan hátrányos helyzetű iskolaköteles gyerekek száma ezt feltehetőleg megköveteli. Ezúton szeretnénk hát megnyugtatni a kedves szülőket, hogy a fent idézett mondat tartalma ellenére iskolánk továbbra sem az egyetlen intézmény Komáromban, mely a nulladik osztályba javasolt gyerekek befogadására képes és köteles. A Munka Utcai Alapiskola, ahogy eddig is, lehetőségeihez mérten vállal részt a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek iskoláztatásából.

Utánajártunk, hogy a másik iskolavezetés számára miért is tűnt meglepőnek Majer Péter mérnök, az Eötvös Utcai MTNY Alapiskola igazgatójának fent idézett kijelentése. Az igazgató úr újabb telefonbeszélgetésünk során elmondta: bár egy korábbi igazgatói gyűlésen valóban szóba került a nulladik osztály esetleges megnyitása, de arról fenntartójuktól mindmáig semmiféle hivatalos írásbeli utasítást nem kapott.

Mivel az utóbbi években mindig csak a Munka Utcai MTNY Alapiskolában nyílt nulladik osztály, úgy hitte, hogy e téren továbbra sem változik a helyzet. Hozzátette: intézményükben továbbra sem tervezik nulladik osztály megnyitását, s úgy gondolja, hogy mivel már a köztudatba került a Munka Utcai MTNY Alapiskolában működő nulladik évfolyam léte, az érdeklődők úgyis automatikusan oda jelentkeznek.

Náluk a múlt heti beíratás során már senki sem érdeklődött a nulladik évfolyam esetleges indításáról. Múltkori kijelentése második felével kapcsolatban pedig arról tájékoztatott: háttérinformációkból úgy tudja, hogy mivel változott a vonatkozó jogszabály, a nulladik osztályba már csak hátrányos helyzetű gyerekeket lehet beíratni. 

Telefonon villáminterjút készítettünk az éppen gyűlésen résztvevő Károlyi Szikonya Judittal, a Munka Utcai MTNY Alapiskola igazgatójával is. Kérdésemre: a facebookos bejegyzés helyett miért nem szerkesztőségünket hívták az esetleges félreértés helyreigazítása végett, azt válaszolta: azért nem így tettek, mert a facebookos bejegyzés nem a cikk szerzője vagy szerkesztőségünk ellen irányult – abban nem is hibáztatnak-marasztalnak el minket, csak a szülőket akarták megnyugtatni.

Megerősítette: a fenntartó részéről a nulladik osztály nyitásáról vagy annak megtiltásáról semmiféle írásbeli utasítást nem kaptak, arról valóban csak az egyik igazgatói ülésen esett szó. Végül elárulta: április 18-án lesz igazgatói gyűlésük, ahol majd Keszegh Béla alpolgármester és a többi kollégája, köztük Majer Péter igazgató jelenlétében tisztázzák a kérdést: hol, milyen feltételek mellett, kik számára nyithatnak nulladik osztályt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.