2018. július 25., 16:31

Megreformálják a Művelődési Alapot

Megreformálják a Művelődési Alapot (FnPV), amely diákoknak, tanároknak, fiatal kutatóknak és művészi tevékenység végzőinek biztosít kölcsönöket. Ebben egyezett meg Martina Lubyová (SNS-jelölt) iskolaügyi miniszter és Lovász Bálint, a Főiskolák Diáktanácsának elnöke a szerdai találkozóján. Olyan változtatásokat akarnak megvalósítani, melyek hatékonyabbá tennék a kölcsönfelvételt, és emelnék a diáklétszámot.

Martina Lubyová iskolaügyi miniszter
Fotó: TASR

„Beszéltünk a diákkölcsönökről, amely segíthetne a diákoknak abban, hogy kiegészítsék a bevételeiket, illetve hogy áthidalják a kedvezőtlen szociális helyzet okozta problémákat, és hogy ne kelljen külföldre menniük” – közölte Lubyová.

A tárca több javaslatot kapott a diákoktól. „Abban egyeztünk meg, hogy közös elemzést végzünk a kölcsönök paramétereinek a jobb beállítása céljából” – jegyezte meg azzal, hogy el akarják törölni a kölcsönfelvétel akadályait.

„A diákhitel szerintünk nagyon hálás eszköze a diákok támogatásának” – állapította meg Lovász azzal, hogy jelenleg a szegényebb környezetből származó diákokat támogatják. Megerősítette, hogy a miniszter asszonnyal szívesen elindítanák a hitelalap reformját. „Hogy vonzóbbá tegyük a diákhitelt” – jegyezte meg. Jelenleg kevesebb mint 2000 diák igényelt diákhitelt.

A diákok azt szeretnék, ha az állam garantálná nekik a hitelt. A javaslatban szerepel a fiatal családok és doktoranduszok támogatása is. Lubyová ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy azt szeretnék, ha a tudományos kutatás végzőinek is emelkedne a fizetése. „Hogy magasabb fizetési osztályba kerüljenek, ami az egyetemi tanárok szintjére emelné őket” – közölte a miniszter, aki abban bízik, hogy ennek köszönhetően azok nem fognak külföldre menni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.