2018. június 9., 07:37

Mátyás király emléke az ifjú szívekben is él

A magyar történelem kétségkívül legismertebb uralkodója, a mondák, legendák és népmesék hőse Hunyadi Mátyás. Születésének 575., megkoronázásának 560. évfordulója alkalmából 2018-ban Mátyás király-emlékévet hirdettek és ez számos érdekes, figyelemfelkeltő, a tanuló ifjúságot is megmozgató rendezvény megszervezésére adott lehetőséget.

matyas-emlekev.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Archívum
A Csemadok Országos Tanácsa több társszervezővel versenyt hirdetett a szlovákiai magyar középiskolák diákjai számára, hogy adatokat gyűjtsenek Mátyás király életéről, a korról, amelyben élt és ennek alapján alkossanak véleményt történelmi szerepéről, a magyarság kollektív tudatában kialakult képéről.

A versenybe több mint tíz középiskola kapcsolódott be. A diákoknak először egy rövid tanulmányt kellett összeállítaniuk a királyról, ezt a világháló segítségével juttathatták el a szervezőkhöz. Az elődöntőt június 8-án Nagymegyeren, a Plauter Kúriában tartották, ide azonban nem érkezett meg valamennyi csapat, csupán kilenc gárda mérte össze tudását. A komáromi Selye János Gimnázium két háromfős csapatot is kiállított, és a többiek is a nyugati régiókból érkeztek, az ország keleti felét csupán egy csapat, a királyhelmeci gimnazisták képviselték.

A feladatlapok felett töprengve
A feladatlapok felett töprengve
Fotó:  Görföl Jenő

Ahogy egy ilyen vetélkedőben már szinte megszokott, a versenyzőknek történelmi totót kellett kitölteniük egyfajta bemelegítésként, majd korabeli szövegekből vett idézetek alapján kellett felismerniük a szerzőt és azt, hogy mire vonatkoznak a mondatok. Talán a legtöbb fejtörést az a feladat okozta a diákoknak, hogy meg kellett határozniuk tíz, Mátyás környezetében tevékenykedett személy „munkakörét”. Egy kis vidám izgalom is belefért a versengésbe, amikor egy-egy csapat tagjai afféle szerepjátékban mérték össze nemcsak a tudásukat, hanem a beleélő képességüket, és virtuálisan magukra öltve egy-egy történelmi alak „jelmezét” párbeszédet folytattak a kisorsolt témáról.

Szerepjáték
Szerepjáték
Fotó:  Görföl Jenő

Valamennyi feladatkört itt most nem ismertetném, de Kovács László történész, a somorjai gimnázium volt igazgatója és számos könyv szerzője alaposan körbejárta a témát, amikor a vetélkedő anyagát összeállította. Munkáját Bedi Kata, a Csemadok magyarországi munkatársa segítette.

Az egyes csapatok pontokat gyűjthettek a feladatok megoldása során, de a szervezők szándéka szerint elsősorban az volt a cél, hogy minden résztvevő lehetőleg minél többet tudjon meg a nagy királyról és koráról. Volt sorrend is természetesen. Az első két helyen a komáromi Selye János Gimnázium csapatai végeztek, míg a harmadik helyet a királyhelmecieknek sikerült elfoglalniuk. Az értékes könyvajándékok mellett minden csapat meghívást kapott a 2018. szeptember 21-én sorra kerülő döntőre, amelyet ismét Nagymegyeren rendeznek és a diákoknak ott még további feladatokat kell megoldaniuk. Elsősorban azonban közelebbről is megismerkedhetnek egymással és szemügyre vehetik a Csallóközben található Mátyás-emlékeket. A szervezők reményei szerint ellátogatnak majd Visegrádba is, Mátyás kedvelt tartózkodási helyére.

A zsűri tagjai (jobbról): Böröndi Lajos, Lacza Tihamér, Kovács László (elnök), Varga László
A zsűri tagjai (jobbról): Böröndi Lajos, Lacza Tihamér, Kovács László (elnök), Varga László
Fotó:  Görföl Jenő

matyas-emlekev.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.