Marad az angol nyelv uralma a magyar iskolákban is

ma7 2019. szeptember 18., 10:20

Legalábbis a legtöbb iskolában nem változatnak azon a gyakorlaton, hogy alsó tagozaton első tantárgyként az angolt tanítják. Pedig az új tanévtől ez már nem kötelező, más idegen nyelvet, például a németet is választhatnák.

Fotó: pixabay.com

Martina Lubyová, oktatási miniszter szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert az utóbbi években drasztikusan csökkent a többnyelvűség. Míg 2008-ban még 10 ezer gyerek tanult németül az alapiskolákban, 2018-ban már csak 3000. Ráadásul jóval kevesebben érettségiznek németből.

Az iskolák számára azonban ez a liberlizáció, a más nyelvre való átállás problematikus lehet, többek között pedagógusokat kellene felvenni, talán ezért is hagytak mindent a régiben. Utánanéztünk, hogy is van ez magyar iskoláinkban.

Bár közel van Ausztria, továbbra is az angol a kötelező

Majer Péter, a komáromi Eötvös Utcai MTNY Alapiskola igazgatója elég kaotikusnak tartja a kötelező alapiskolai idegen nyelv oktatása kapcsán kialakult helyzetet. Megtudtuk: az általa irányított oktatási intézményben, a tanulói-szülői igényekkel összhangban továbbra is az angol marad a kötelező idegen nyelv. Pedig Ausztria közelsége és a későbbi ottani munkalehetőségek miatt is megfontolandónak tartaná a német nyelvoktatás prioritását.

„Iskolánkban a 3. évfolyamtól oktatjuk a kötelező idegen nyelvet. Nálunk változatlanul az angol nyelv oktatása iránt mutatkozik igény, ám ellenkező esetben a német nyelv oktatásához is tudnánk két pedagógust biztosítani, akik jelenleg a szakpárukat oktatják. Hozzáteszem: heti három órában ez nekünk anyagilag csak akkor lenne kifizetődő, ha 10-12 fős csoport indulhatna. Ha csak egy-két érdeklődőnek nyitnánk új csoportot, az majdnem olyan lenne, mintha nyelvi magánórákra járnának a gyerekek. Mivel egyelőre hozzám nem érkezett ilyen jellegű jelzés, ezért különösebben nem foglalkoztat e téma“ – mondta el.

Úgy látja, hogy a módosítás miatt országszerte elég zűrzavaros helyzet alakult ki:

„Nemrég még két kötelező idegen nyelvet kellett oktatnunk, majd kitalálták, hogy a német nyelv nem is annyira fontos, mint az angol. Pedig Ausztria Szlovákiával szomszédos állam, ahol folyamatosan sok honfitársunk dolgozik... Igény esetén az „Eötvösben“ a kötelező angol mellett szakköri tevékenység keretében tanulható lenne a német nyelv is. Törvény kötelez minket arra, hogy a szlovák és az angol nyelvi, valamint az informatikai és technika csoportban legfeljebb 17 gyermeket oktathatunk. Ha 20 férőhelyes az iskola informatikaterme, akkor sem növelhető a diákcsoportok létszáma. Ez azonban nem baj, mert így hatékonyabb az oktatás. Ellenben a folyamatos módosítások elég átláthatatlan helyzetet teremtenek – rajtunk kívül sok szülő és tanuló is így látja e problémát.” (miskó)

Felső tagozaton a német hatodiktól már választható 

Bozó Roland, a füleki  II. Koháry István Alapiskola igazgatója kérdésünkre elmondta: intézményükben szeptembertől nem történt változás, ugyanis a szülők nem igényelték más idegen nyelv oktatását.

„Az előző tanévben és idén is ugyanolyan óraelosztással működünk. A szülők részéről nem fogalmazódott meg igény arra, hogy az angol mellett más idegen nyelvet vezessünk be. Tavalyelőtt a 3-4. évfolyamban heti 3-3 órában tanítottuk az angolt. A tavalyi évtől abban történt változás, hogy a 3. évfolyamban három angol óra, a negyedikben pedig kettő van hetente. Tehát csökkenés történt” – mondta az igazgató.

Képgalériánk:
Fotó: II. Koháry István Alapiskola

Az intézményben működik a tehetséggondozás, melynek keretében lehetőség van többlet angol foglalkozáson részt venni, viszont ez csupán egy szűk réteget érint.

„A tehetséggondozás a második évfolyamtól indul. A gyerekek első évfolyamban nyújtott teljesítménye alapján választjuk ki azokat, akik részt vehetnek a tehetséggondozásban. Ők második évfolyamtól kezdik tanulni az angolt, mindenki más pedig a 3. évfolyamtól. A felső tagozaton pedig angol és német nyelvoktatás is zajlik, viszont ott is az angol van túlsúlyban. Ennek ellenére a 6. évfolyamtól bevezettük a németet is, mint választható idegen nyelvet” – zárta az igazgató. (szvorák)

Már másodiktól tanítják az angolt

A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban és Alapiskolában is, mint ahogy Csurkó Éva igazgatótól megtudtuk, minden marad a régiben.

„Nem változtattunk semmit, mert az angol iránt van a legnagyobb érdeklődés, illetve angolra van a legtöbb szakképesített tanárunk. Továbbra is az alapiskola második osztályától tanítjuk az angolt” – tájékoztatott.

Elmondta azt is, más idegen nyelvek iránt inkább inkább a gimnáziumban van érdeklődés. Az alapiskolában ezt idegennyelv-körrel oldották meg. A gimnáziumban második idegen nyelvként a diákok németet vagy spanyolt választhatnak. (fábián)

 

0 HOZZÁSZÓLÁS