2019. május 13., 14:05

Ma és csütörtökön zajlanak a középiskolai felvételik

Május 13-án és május 16-én Szlovákia-szerte összesen 38.700 kilencedik osztályos tanuló felvételizik valamelyik középiskolába, és vannak olyan ötödikesek is, akikre ugyanez vár, mivel nyolcéves gimnáziumban szeretnének továbbtanulni.

Középiskolai felvételi - illusztráció
Fotó: TASR

Lassan beigazolódik a mondás, hogy több a férőhely, mint a kilencedikes diák, hiszen 54 000 szabad helyet kínálnak a középiskolák, miközben a nyolcéves gimnáziumokban ennél jóval kevesebb, nem egész 2600 férőhely van.

Az eddigi felmérések szerint a kilencedikes diákok jó része számára a lényeg, hogy bekerüljenek valamelyik középiskolába, sokan készülnek gimnáziumba is. Továbbra is felkapottak a kereskedelmi akadémiák, a műszaki és az egészségügyi szakközépiskolák is. A duális képzés lehetőségét több intézmény is felkínálja a potenciális jelentkezőknek, a jövő tanévben várhatóan több mint 5000 ilyen hely lesz.

A felvételiző diákok többnyire matematikából, szlovák nyelvből és irodalomból, a magyar iskolákon pluszban még magyar nyelvből és irodalomból írnak teszteket, de vannak olyant iskolák, ahol más tárgyakból is, például kémiából vagy idegen nyelvekből is.

Felvételi vizsga nélkül csak azok a tanulók kerülhetnek érettségivel végződő iskolába, akik a Tesztelés9-2019-en minden tantárgyból legalább 90 százalékra teljesítettek.

Az ilyen sikert produkáló diákok felvételéről az adott középiskola igazgatója dönt, miközben figyelembe veszi azt is, hogy a jelentkezők milyen tanulmányi versenyeken vettek részt és ott milyen eredményeket értek el.

Nagyon jó átlagú diákok jelentkeztek

A nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia mai és csütörtöki felvételi körére összesen 124 diák jelentkezett, a megye és a minisztérium döntése értelmében idén 59 gyermeket vehet fel. Egy szlovák és két magyar tanítási nyelvű osztály nyílik ősszel az iskolában, tudtuk meg Horváth Erzsébet igazgatótól.

Csütörtökön fog kiderülni, valójában hányan választották ezt a jó hírnévnek örvendő oktatási intézményt.

„A magyar tanítási nyelvű osztályokban magyar nyelvből és irodalomból, szlovák nyelvből és irodalomból, valamint matematikából vannak a felvételik. A szlovák osztályban pedig szlovák nyelvből és irodalomból, valamint matematikából mérettetnek meg a diákok. A mai felvételik, amelyen 61-en vettek részt, már véget értek, most zajlik a feladatlapok javítása és pontszámok beírása. Csütörtökön pedig várjuk második terminusra érkezőket, akiket szintén kiértékelünk. A két kör eredményeiből alakul majd ki a felvételt nyertek listája” – tájékoztatott az iskolavezető.

Hozzátette azt is, nagyon jó átlagú diákok jelentkeztek az idén, s bízik abban, hogy azok fognak bekerülni, akik valóban komolyan gondolták, hogy éppen az ő iskolájukban folytatják tanulmányaikat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.