2018. november 7., 22:15

Letették a szepsi egyházi iskolaközpont alapkövét

Ünnepélyes keretek között letették 2018. november 7-én a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont leendő épületének alapkövét. Hisszük és valljuk, hogy a jövőt magyar nyelven írhatjuk – fogalmazott Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.

img_0856.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

Bartók Csaba, az iskolaközpontot építő Jövőért Alapítvány elnöke elmondta, a történet 2013-ban kezdődött, azóta rengetegen segítették a kezdeményezést, de sokan akadtak olyanok is, akik akadályozták azt. Megjegyezte, már tudja, mire volt jó az elmúlt négy év, a számos nehézség. „Megerősített bennünket, megmutatta, ki a hitvány, és kire lehet számítani minden körülmények között” – fogalmazott. Hozzátette, Magyarországon az eltelt idő alatt háromszor mondtak le a projektről, majd háromszor újra bizalmat szavaztak annak.

Mert jó iskola, jó magyar iskola nélkül nincs magyar jövő. Sem itt, sem pedig máshol”

– szögezte le a Jövőért Alapítvány elnöke, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik itthon és az anyaországban segítették a kezdeményezést.

Fotó:  Fábián Gergő

Az iskolaközpont tervét egy encsi iskolaprojekt alapján Pásztor Péter kassai építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja készítette. Bartók Csaba hangsúlyozta, a város szívében található, közel háromhektáros terület a magyar jövőt jelentheti. „Éljünk vele, éljünk benne, de ne éljünk vissza vele, akkor mindenki épülésére szolgál majd, felekezeti hovatartozás nélkül. Hangsúlyozom ezt azért, mert ugyan alapítványé lesz az iskola, de kapuit a Boldog Salkaházi Sára római katolikus alapítású oktatási intézmény diákjai, óvodájának növendékei előtt nyitjuk meg. A tervek szerint ők veszik birtokukba a tudás templomát és használják mindaddig, míg letéteményesei maradnak a minőségi oktatásnak és nevelésnek” – mondta a Jövőért Alapítvány elnöke.

Hisszük, hogy a jövőt magyar nyelven írhatjuk

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos az alapkőletétel napját különlegesnek nevezte, hisz egy újabb oktatási-nevelési tér, egy újabb, közösségmegtartó erőt biztosító kis magyar sziget alapjait rakták le.

Elmondta, 2010 óta azon munkálkodnak, hogy egy olyan Kárpát-medencei oktatási teret hozzanak létre, amely az óvodától a felsőoktatási intézményekig összefogja a külhoni magyar ifjúságot. A miniszteri biztos aláhúzta, az elmúlt években újjáépítették és megerősítették a nemzetpolitikai intézményrendszert, kiemelten támogatták az oktatási, egyházi és kulturális intézményeket. Rámutatott, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében 150 új óvoda és bölcsőde létesül, illetve 450 meglévő intézmény felújítása és korszerűsítése megy végbe. Az elmúlt hónapokban a Felvidéken több helyszínen adtak át megszépült, felújított óvodaépületeket, s a programnak köszönhetően 32 új intézmény jön létre.

Hisszük és valljuk, hogy a jövőt magyar nyelven írhatjuk. Ehhez azonban a mi törekvéseink mellett olyan életerős közösségek is kellenek, melyek generációról generációra fenntartják és megőrzik az identitásunkat, akik gyermekeikhez, unokáikhoz anyanyelvükön szólnak”

– húzta alá Szilágyi Péter, jó példaként említve Szepsit, ahol összefogtak egy keresztényi alapokon nyugvó oktatási intézmény létrehozása érdekében, megvalósítva az évtizedekig dédelgetett álmot.

Fotó:  Fábián Gergő

Szilágyi Péter úgy fogalmazott, valaminek az alapját letenni olyan, mint új fejezetet nyitni az életben, tiszta lappal, újult erővel, reményekkel, sok-sok munkával nekilátni a feladatoknak. „Kívánok önöknek ehhez az új fejezethez, az iskola felépítéséhez, élettel való megtöltéséhez kitartást, és sok-sok örömteli percet, órát, napot. Kívánom, hogy a ma elhelyezett időkapszulát, ha nemzedékek múltán kinyitják, még mindig a Felvidék stabil bástyája legyen ez az intézmény!”

Az ünnepség keretében Szilágyi Péter miniszteri biztos, Iván László, a Jövőért Alapítvány ügyvezetője és Petráš Irén, az alapítvány felügyelőbizottságának vezetője közösen elhelyezett egy időkapszulát, amelyben egyebek mellett egy kronológiai leírás található arról, hogyan jutottak el az építkezéshez, benne van a kivitelezővel aláírt szerződés, a 2018-as magyarországi országgyűlési választás emléklapja, három lelkészi üzenet az alapítvány kurátoraitól a jövőnek, valamint a Magyar7 hetilap egy száma is.

Végezetül Molnár Árpád református lelkipásztor, Gábor Bertalan római katolikus esperes-plébános és Vakles Attila görögkatolikus parókus szólt az egybegyűltekhez, adott útravalót, igei üzenetet és áldást.

img_0856.jpg
+16 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.