Középiskolásoknak szóló vezetőképzést tartanak

ma7 2019. október 16., 11:01

A DiNaMit, azaz „Diákok, na mit csináljunk?” a középiskolás diákönkormányzatok hatékonyabb működésére kifejlesztett képzéssorozat. Az első része egy hétvégés vezetőképző 2019. október 18-20. között, ahol a középiskolákon működő diákönkormányzatok (DÖK) vezetői vesznek részt, majd ezt követik az egynapos tematikus képzések, melyek már a konkrét iskolákban zajlanak az ott működő DÖK igényei és szükségletei szerint.

A Diákhálózat által életre hívott, és a TANDEM, n.o. által felkarolt képzés immár tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre. Az előző évben a kelet-szlovákiai régió középiskolásai kaptak lehetőséget a diákönkormányzatuk fejlesztésére, idén pedig a keleti régió DÖK-jeit szólították meg, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap által támogatott program részesei legyenek.

„Szeretnénk a programot minden régióba eljuttatni. Két éve a közép -szlovákiai iskolák diákjainak tartottuk a vezetőképzést, tavaly kelet-Szlovákiába vittük a programot, idén pedig visszatérünk nyugatra” – árulta el Sikula Gábor, a projekt vezetője a TANDEM színeiben.

Hétvégi vezetőképző

A vezetőképzőn a diákok egyrészt élményalapú gyakorlatokon keresztül foglalkoznak olyan témákkal, mint az önismeret, a csoportdinamika, a szervezeti kultúra, a kommunikáció és a projektmenedzsment.  Másrészt praktikus információkat kapnak a diákönkormányzatok szerepéről, saját jogaikról és hatáskörükről, másrészt egyéni, páros és csoportos feladatokon

A képzés célja, hogy a diákok olyan eszközökkel és módszerekkel gazdagodjanak, amelyek segítenek nekik motiváltabbá és elkötelezettebbé válni a diákönkormányzatban való aktív szerepvállalásra.

„Bizonyos dolgokat lehetetlen megvalósítani, előbb-utóbb jön valaki, aki nem tud erről, és megvalósítja őket – ezt az Albert Einstein idézetet választottuk a program mottójául, mert arra szeretnénk biztatni a fiatalokat, hogy merjék bontogatni a szárnyaikat, ne csak várják a sült galambot, hanem tegyenek magukért és a környezetükért” – teszi hozzá Urbán Péter, a TANDEM, n.o., vezetője.

A hétvégi vezetőképző sajátossága, hogy több középiskola diákjai vesznek rajta részt, köztük DÖK-elnökök és aktív tagok, így a jelenlevők lehetőséget kapnak arra is, hogy tapasztalatot cseréljenek és kapcsolatokat építsenek ki. A TANDEM trénerei mellett, akik vezetik a képzést, két Diákhálózatos házigazda is jelen van a képzésen, akik összekötő kapocsként működnek a diákok és a felnőttek világa között, betekintést adva abba, hogy egyetemistaként milyen érdekképviseleti és kapcsolódási lehetőségek várják majd a fiatalokat.

Egynapos képzések

Az egynapos képzések a hétvégi vezetőképzőn megszerzett tudásra és készségekre építenek. Miután az egyes DÖK-ök megfogalmazzák, melyik téma az, melyben fejlődni szeretnének, kapnak még egy egynapos személyre szabott fejlesztést, most már nem csak a vezetők, hanem az egész DÖK. Ezek a tematikus képzések már a konkrét iskolákban valósulnak meg az ősz során.

0 HOZZÁSZÓLÁS